-
Ostatnio wynikło lekkie zamięszanie w związku z modami i ich możliwością bądź niemożnością dodawania do bazy. Dlatego postuluję, by dodano opcję dodawania danych o modach z poziomu gier (osobne okienko przeznaczone tylko dla modów). Rozwiązałoby to niemożliwość sprawdzenia w praktyce większości tego typu kontrybucji (stopnia zmian i zaawansowania) i otworzyłoby nową ścieżkę rozwoju dla Gaminatora, jako bazy nie tylko gier ale i modyfikacji do nich (możliwość dodawania informacji o postępie prac, recenzji, oceniania stopnia zmian oraz grywalności danego moda). Co myślicie?
Tutaj będziesz miał możliwość porozmawiać o grach, najnowszych wydarzeniach, a czasem - po prostu strzelić sążnistego off-topica w odpowiednim dziale.
-
Modyfikacje - co z nimi zrobić?
10
-
-
Jestem jak najbardziej za - W grach jak Stalker czy NWN2 jest już gazyliard modów, pewnie nie jedna osoba chętnie by się o nich dowiedziała/wypowiedziała.
-
-
Ja jestem na nie, no bo po co? Do samego "Half-Life'a" jest trylion modów i jeśli ktoś jest fanem to sam znajdzie coś, co mu pasi na jakiejś fanowskiej stronie. Mody dodawane jako osobne tytuły to pewne wyjątki z morza nic nie znaczących, fanowskich modyfikacji. I tak dla przykładu, "Counter-strike" powstał jako mod, ale dostępny jest jako osobna gra, "Team Fortress" do "Half-Life" zaczął jako mod, teraz dostępny jest na Steam jako pełnoprawna gra (podobnie jak "Day of Defeat"). "Zaero" i "Juggernaut" do "Quake II" to pudełkowe, dostępne w sklepach dodatki - nieoficjalne, ale możliwe do kupienia. "Stellar Forces" do "Starcraft" - zbiór leveli, ale swego czasu możliwy do kupienia w sklepach, a więc tym samym osobny produkt. "Thief 2X", darmowy, nieoficjalny, ale jednak z okładką i stworzony przez specjalnie do tego celu powołane studio; podobna sytuacja z "Wake of Gods" do trzeciej części "hirołsów". To według mnie najlepsze przykłady modów, które należy traktować jako osobne tytuły.
-
-
a ja sie zgadzam z Gigamanem, taka zakladka powinna sie pojawic, niby Chidder ma sporo racji, ale jednak taka zakladka powinna byc.
PS.
Lepiej powiedzcie co z poradnikami!
-
-
@Chidder, ale chodzi o to: jak sprawdzić ile dany mod jest warty... Nie jesteś w stanie skontrolować co jest warte dodania, a co nie - chyba, że byś siedział i osobiście sprawdzał, a to się łączy z posiadaniem każdej gry, która jest modowana - nierealne. I ne wspominam tu o modach, które stały się osobnymi grami
Do bazy Gaminatora już dostały się mody, które nie są sprzedawane jako oddzielne produkty: a konkretnie z drugiej części Battlefield: Project Reality, Point of Existence i Forgotten Hope 2... I jak to wyjaśnić całej społeczności?
Stąd moja propozycja, by pogodzić tych, którzy chcą dodawać mody z tymi, którzy nie chcą tego traktować jako osobne gry, bo na to prawdopodobnie nie zasługują.
-
-
Zawsze można poszukać na oficjalnych stronach. Przy tworzeniu kontrybucji do takich rzeczy jak wspomniane przez Ciebie dodatki, powinna być podana strona wyjaśniająca czym dana modyfikacja jest, z krótkim uzasadnieniem dlaczego należy dodać ten tytuł do bazy. Rozumiem jeśli dodawane będą takie wielgachne mody, które śmiało można nazwać "dodatkami", ale na przykład nie jestem za dodawaniem czegoś takiego jak "Republic Commando 2" do Star Wars'ów czy fanowskich mission packów do Half-Life 2 (lub jedynki). Jest coś takiego jak np. "Fusion Map Pack" do Unreala, będący oficjalnym zbiorem map stworzonym przez Epic, ale nie jest to osobna gra tylko taki DLC. Właśnie! DLC! Co z takimi rzeczami na Xbox 360 czy PS3? Ich nikt nie dodaje do bazy.
-
-
A mi się ten pomysł podoba. Fajnie by było dowiadywać się o modyfikacjach do gier z Gami zamiast latania po necie. Poza tym, konkurencja czegoś takiego raczej nie ma. Sam chętnie uzupełniłbym profil Wiedźmina o dodatkowe, fanowskie przygody.
-
-
Ja jestem jak najbardziej zza. Jeżeli stworzyłoby się oddzielną zakładkę dla modów (którą jeszcze można byłoby non stop update'ować) to by rozwiązało problem o którym mówił R.U.R. Mody nie są złe, ale trzeba wiedzieć ile wart jest taki mod. Bo jeżeli będzie to produkcja która była przez twórców reklamowana jako niby coś wspaniałego, cudownego i kopiącego tyłki a potem nie wyszli poza wersję beta i w ogóle nie dokończyli, to nie warto o tym mówić
Jeżeli będzie to również modyfikacja polegająca tylko na dodaniu paru rzeczy i nie zmieniająca nic w multi i single, tego też nie warto wrzucać. Ale, jeżeli będzie to mod, który poprawia balans, bugi, grafę, dodaje różne rzeczy a na dodatek wprowadza całkowicie nowe scenariusze, kampanie, misje i przygody (niepotrzebne skreślić) albo jest to totalna konwersja (oczywiście sensowna) na zupełnie nową grę , oooo to już inna sprawa. Tak więc modom na Gaminatorze mówię: TAK! Trzeba tylko to dobrze zaplanować. W dziale tym można by umieszczać nie tylko filmy z tych modyfikacji ale robić także ich opisy i recenzje. Przydałby się także jakiś system update'ów. Dodatkowo, każdy kto by wrzucał jakiś mod, musiałby napisać adminom dlaczego uważa że jest on wart wrzucenia na tą stronę.
-
-
No i wątek i propozycja umarła bez wypowiedzi szefostwa :P
Spróbujmy to jednak nieco obudzić - wysyłam linka do Kapitana Zgrozy i Chimairy
-
Gorące tematy
na forum -
na forum: Gryuczestników: 7
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 4
-
na forum: Giełdauczestników: 6
-
na forum: Gryuczestników: 6
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 6
Najlepsze gry
-
1.
Drakensang: The River of Time
RPG
Dodatek do staroszkolnego cRPG w niemieckim stylu.
-
2.
Amnesia: The Dark Descent
Przygoda
Ambitny projekt, wielkie nadzieje, zapewne kiepska sprzedaż.
-
3.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
Sequel świetnego sandboksa w gangsterskich klimatach.
-
5.
Sid Meier's Civilization V
Strategia
Piąty raz turowo podbijemy świat.
-
6.
StarCraft II: Wings of Liberty
Strategia
Powtórka z rozrywki w stylu Blizzard.
-
1.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Kane & Lynch 2: Dog Days
Akcja/Arcade
Psychol i ponurak powracają nadzy i skąpani we krwi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
5.
Super Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Rozszerzenie podstawowej wersji Street Fighter IV to nowi zawodnicy, areny ...
-
6.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
1.
Demon's Souls
Akcja/Arcade
, RPG
Genialny klasyczny hack&slash po japońsku.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
Akcja/Arcade
Kolejna odsłona zwariowanej gierki dla starych i młodych.
-
4.
Yakuza 3
Akcja/Arcade
, Przygoda
Kolejna odsłona sagi o japońskiej mafii.
-
5.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
6.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
1.
N.O.V.A.
Akcja/Arcade
Wyobraźcie sobie Halo, ale na iPhone.
-
2.
Dungeon Hunter
Akcja/Arcade
, RPG
Diablo w wersji Gameloftu.
-
3.
Plants vs. Zombies
Strategia
Tower defense z zombiakami w roli głównej.
-
4.
Hero of Sparta II
Akcja/Arcade
Druga część przygód xeroboja Kratosa.
-
5.
Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Mobilna wersja najlepszego mordobicia ostatnich lat.
-
6.
Spore Creatures
Akcja/Arcade
Spore Creatures, takie jakie znamy z DSa.