-
Napiszcie na tym forum jakie gry najbardziej zaszły wam w pamięć.. Może pamiętacie C&C red alert???? Real war????
Tutaj będziesz miał możliwość porozmawiać o grach, najnowszych wydarzeniach, a czasem - po prostu strzelić sążnistego off-topica w odpowiednim dziale.
-
Gry stare i lubiane
45
-
-
Red Alert? Nie, a co to?
Nie no dobra, żartuje.
W sumie dekada na karku, to gra niepierwszej świeżości, więc - Fallout 1 oraz Fallout 2. Kocham, kocham szczerą miłością i ciągle do nich wracam.
Z trochę młodszych - Torment. Kocham, kocham szczerą miłością. ;]
-
-
Hmm. Na pewno niedawno zrecenzowany Daggerfall, Fallout 1 (dwójki nie lubię, nie dorasta do pięt poprzedniczce), stare Crashe na PSX, Soul Blade... głównie tytuły na pierwszą kosolę właśnie, choć pałam też wielką miłością do gry na NESa, "Islander" (całej serii). No i jeszcze MGS oczywiście.
-
-
O kurde....... Crashe. Uwielbiam sam mam emula do psx i ćupie je prawie naokrągło. Pamiętacie Crash Tag Team Racer , Albo Bandicoty??
-
-
-> Albo Bandicoty??
To chyba były te Crashe które najbardziej zapadły w pamięć, co?:P
Co do gier starych i lubianych - w moim osobistym Top10 ciągle na pierwszym miejscu jest Super Mario 64 na N64. Gra była poprostu genialna, a jej ogrom jak na tamte lata mnie poprostu powalił! Zresztą, razem z premierą DSa przeportowano tą grę na potrzeby przenośnej konsolki, i dalej dawała radę! Nawet te 8 czy 9 lat po premierze!
-
-
Są jeszcze też takie hity jak spyro, TENHU, Grand Turismo. Ale też dużo czasu spędziłęm na Dino crysis.
-
-
Moje top 10 ze staroci to.
1.TANKI <----------HIT
2.Crashe
3.Quake
4.Resident Evil Outbreak
5.Tekkeny
6.Spyro
7.Sly Couper
8.C&C Red Alert
9.Heroes 3
10.Star Wars Jedi Academy
-
-
Panic Restaurant na NESa (grał ktoś? Pamiętam jak za gnoja raz się popłakałem jak nie mogłem przejść po raz któryś pierwszej planszy. Noobem byłem straszliwym xD)
Contra (wstyd nie znać)
Arctic Adventure (czy jakoś tak. Latało się pingwinem od stacji do stacji)
-
-
"Arctic Adventure" coś tam kojaże. A pamiętacie "go dizzy go" (z pegazusa)?
-
-
"Fallout 1 (dwójki nie lubię, nie dorasta do pięt poprzedniczce)"
@ Cavool - uwielbiam takie teksty na temat F2. ;] Możesz wytłumaczyć na jakiej zasadzie dwójka nie dorasta do pięt jedynce? Ja rozumiem, że ktoś nie lubi, że mu zmiana klimatu może nie odpowiadać, ale to nie znaczy, że gra jest od razu zła czy "niedorastająca do pięt".
-
-
hmm, stare i lubiane.
pamięta ktoś Jaguar XJ220 na amigę, albo mortal kombat 2.
to były gry, a w river raid do tej pory czasem pogrywam na emulatorze :D
-
-
No... TENCHU, Tekken, Contra, Super Mario65, Legend of Zelda: Ocarina of Time. To są dopiero tytuły. Final Fantasy VII, Silent Bomber. Mógłbym tak wymieniać bez końca.
@KoZa - właśnie o klimat mi chodzi. Owszem, dwójka ma poprawiony mechanizm rozgrywki, więcej perków i ciekawostek, i odbudowany mocno świat, nowocześniejsze zabawki. Ale w pierwszym Opadzie właśnie to mnie urzekło - totalnie zniszczone miasta, przybijający klimat, i przyszłość w stylu art-deco, z odczuwalnym mocno motywem lat sześćdziesiątych. Drugi Fallout zwyczajnie tego NIE MA. Jest lepszą grą jeżeli chodzi o rozgrywkę - owszem. Ale nie ma tego "czegoś", co by mnie przyciągnęło do gry ponownie. Mimo to przeszedłem ją, dla czystej przyzwoitości.
-
-
Do listy dorzucę Freespace i jego drugą część.
IMHO najlepsze gry z gatunku, szkoda że nie udało mi się ich dorwać nigdzie.
-
-
Hehehe... A ja jestem fanbojem raczej Fallout 2. :) Jedynka właśnie mnie nie bierze, przeszedłem z czystej przyzwoitości, a dwójkę z kolei na kilkanaście sposobów...
Co do innych gier, na pewno seria kanoniczna X-Com/UFO, czyli EU i TFTD. Poza tym ADOM na przykład, ale to rogal; nie wiem co jeszcze... Jaka jest granica "starości" gier? ;) Bo dla niektórych stara gra = ta z 2005 roku. ;)
EDIT:
Obelix - miałem obie i głupi sprzedałem. ;/
-
-
@ Cavool - no, o takie uzasadnienie mi chodziło. ;] Nie lubię, jak ktoś rzuca takimi ogólnikami (w szczególności, że większość osób z nich korzystających nie ma później na podorędziu żadnych argumentów, by je poprzeć). Co do klimatu - jak napisałem, może się podobać lub nie. Wg. mnie jest sensowną ewolucją - minęło ileś tam lat i świat się zmienił.
Osobiście też - tak jak Chim - wolę trochę (naprawdę tylko trochę) dwójkę ze względu na większe rozbudowanie. Po kilku latach w jedynce trochę zaczął mnie boleć fakt, że gdy idzie się do Junktown, ma się dwa questy na krzyż, to samo w The Hub, Necropolis. Pod względem "ilości roboty" F2 wymiata. Co nie znaczy oczywiście, iż przeszkadza mi to w byciu również fanbojem jedyneczki. ;]
-
-
@Obelix - Rozejrzyj się dobrze ;) Oba Freespace'y były wydane w Polsce i wciąż jeszcze bywają na Allegro (sam zakupiłem w zeszłym roku pełną wersję dwójki)
- Academy: Tau Ceti II (ZX Spectrum) - jedna z niewielu gier na ZX-ie, w której można było zapisać stan rozgrywki)
- Arnhem (ZX)
- Desert Rats (ZX)
- Vulcan - (ZX)
- Rana Rama (ZX)
- Chronos (ZX)
- SWIV (Amiga)
- Pinball Dreams (Amiga)
- Dune II (Amiga)
- Sid Meier's Civilization (Amiga)
- Battle Isle 2 (PC)
- Star Wars: Tie Fighter (PC)
- Star Wars: Dark Forces
- Incubation (PC)
- Ascendency (PC)
- Dark Colony (PC)
- System Shock 2 (PC)
- I-War (PC)
- StarCraft z dodatkiem
- Diablo (PC)
- Homeworld (PC)
- Homeworld 2 (PC)
-
-
"- Diablo (PC)" Gry z tej serii mnie nie ciekawią (sam nie wiem czemu, może temu że nie grałem :) ).
A lubicie jakieś MMo?
(nie koniecznie stare)
-
-
"- Diablo (PC)" Gry z tej serii mnie nie ciekawią (sam nie wiem czemu, może temu że nie grałem :) ).
Jakbyś zagrał w to w 1996 to może by Ci zapadło :P
A tak poza tym jeszcze sobie przypomniałem:
- Gobliiins (3) (Amiga)
- The Neverhood (PC)
A i nie lubię MMO - próbowałem EVE On-Line ale nie zaiskrzyło pomiędzy nami ;)
W sumie w multi grywam tylko w TrackManię Nations Forever
-
-
@R.U.R.
Dune II (Amiga)
>>> A nie jedynka? Mnie np. bardziej pierwsza część brała. Jeśli chodzi o Diunę, to teraz jest jakaś OS chyba reedycja.
Incubation (PC)
>>> Nie wierzę, że ktoś tę świetną grę nadal pamięta. ;D Ostatnio nawet walczyłem z nią na XP. Nadal tak samo cholernie trudna jak przed laty.
Dark Colony (PC)
>>> Jako RTS taka sobie, ale te filmiki z rzeźnią! Klimat!
System Shock 2 (PC)
>>> Ah, you're my man! :D Jeden z najlepszych rpg horrorów w jakie grałem.
@Alfonsik
A lubicie jakieś MMo?
(nie koniecznie stare)
>>> To są jakieś stare? ;)
Ale generalnie w Guild Wars długo grałem, poza tym kiedyś recenzowałem City of Heroes - też świetnie daje radę. WoW jest cienki jak dupa węża - dobry na 30 dni, ale potem lepiej zamrozić konto... Za darmo można mieć podobny festiwal grindu.
Poza tym Wonderland Online (sporo craftingu), oraz jakieś pomniejsze. No i masa browserówek. :)
-
-
A pamiętacie te chwile jak wyszło Unreal Tournament albo Quake???? UT mi sie bardziej podobało.
-
-
Emmm ale Quake to raczej do Unreala można przyrównać, a nie do Tournamenta...
W Unreala dopiero teraz gram - w czasach gdy wyszedł miał tak wybujałe wymagania sprzętowe, że w ogóle nie było co podchodzić... A Kłeja to od 2-ki znam i tylko w multi z sąsiadami na naszej sieci lokalnej w to pykałem...
@Chidder
>>> A nie jedynka? Mnie np. bardziej pierwsza część brała. Jeśli chodzi o Diunę, to teraz jest jakaś OS chyba reedycja.
Diun trochę było... Grałem w jedynkę, ale dopiero dwójka mnie porwała bez reszty, stąd mój sentyment - pierwszy RTS w jakiego grałem. Reedycje zrobili - Dune 2000 się to zwało ale ostatnio jakoś odpaliłem i niestety odbiłem się z powodu niegrywalności - już nie można powrócić do tego koszmarnego menu... Potem był jeszcze Emperor: Battle for Dune - ale za Chiny nie chciała ruszyć na moim GeForce 2 MX wiec nie pograłem.
>>> Nie wierzę, że ktoś tę świetną grę nadal pamięta. ;D Ostatnio nawet walczyłem z nią na XP. Nadal tak samo cholernie trudna jak przed laty.
Jest to jedyna taktyczna gra, która zatrzymała mnie przed monitorem jak dotąd. Polecam każdemu, kto nie boi się zmurszałej już nieco grafiki (zapomnijcie o akceleracji 3D bez emulowania 3dfx-a) a ceni sobie grywalność :) Ja chyba też dopiero na XP ją ukończyłem ;) Miód!
>>> Jako RTS taka sobie, ale te filmiki z rzeźnią! Klimat!
A mnie urzekła grafika, przerywniki i klimat. Do dziś pamiętam te dźwięki środowiska. Ukończyłem obiema rasami i strasznie mi się podobało :)
>>> Ah, you're my man! :D Jeden z najlepszych rpg horrorów w jakie grałem.
I to na dodatek w formule FPS-a. Ciarki, panie, ciarki... Z powodu niemożności odnalezienia jednego kodu (w obrazach) nie udało mi się jej jednak ukończyć :( Chyba sobie odświeżę, choć nie sądzę bym znalazł stare save'y :/
-
-
gra która najbardziej została mi w pamięci to MAFIA
wspaniała fabuła rozgrywka i klima
-
-
Reedycje zrobili - Dune 2000 się to zwało ale ostatnio jakoś odpaliłem i niestety odbiłem się z powodu niegrywalności - już nie można powrócić do tego koszmarnego menu...
>>> Nie nie, nie to mam na myśli. Grałem w D2000 i to było po prostu C&C tylko na pustyni. Mówię o klasycznej Dune 2, która została odświeżona graficznie nieco, ale w niej nic nie zmienili. Jak znajdę linka, to podrzucę.
Potem był jeszcze Emperor: Battle for Dune - ale za Chiny nie chciała ruszyć na moim GeForce 2 MX wiec nie pograłem.
>>> Takie sobie, szczerze mówiąc, nie porwało mnie zbytnio.
Jest to jedyna taktyczna gra, która zatrzymała mnie przed monitorem jak dotąd. Polecam każdemu, kto nie boi się zmurszałej już nieco grafiki (zapomnijcie o akceleracji 3D bez emulowania 3dfx-a) a ceni sobie grywalność :) Ja chyba też dopiero na XP ją ukończyłem ;) Miód!
>>> Ja tak z kolei miałem z UFO/X-Com, trzy pierwsze części. W Incubation grałem sporo, nawet ukończyłem, jeszcze na Win98. Przesrana gierka, że tak nieładnie powiem. Momentami przypominała bardziej zabawy logiczne niż taktyczne. ;D
A mnie urzekła grafika, przerywniki i klimat. Do dziś pamiętam te dźwięki środowiska. Ukończyłem obiema rasami i strasznie mi się podobało :)
>>> No właśnie - filmiki, gdzie pełno krwi, urywanych głów i mrocznej atmosfery. Gra ciężka jak mało co.
I to na dodatek w formule FPS-a. Ciarki, panie, ciarki... Z powodu niemożności odnalezienia jednego kodu (w obrazach) nie udało mi się jej jednak ukończyć :( Chyba sobie odświeżę, choć nie sądzę bym znalazł stare save'y :/
>>> Ja ostatnio kończyłem, jak reckę dla Gami pisałem. Nawet po latach się nie zestarzała i potrafi przestraszyć tak samo jak dawniej...
-
-
Nie chce mi się szukać takich starych gier, więc wybiorę coś z recenzji:
Half-Life - to dopiero klasyk. Jedna z najbardziej klimatycznych gier FPP. Rewelacyjna AI, genialny single, multi, w który do dziś cisną miliony. Zawsze bardziej mi się podobał niż "Unreal" ;)
Undying - dobra, chociaż nieco zapomniana gra FPP. Warto z uwagi na klimat, historię i interesujący system walki.
Sky Destroyer - w to to chyba każdy kiedyś grał. Ile ja się tego naszukałem! Pamiętałem o czym, tylko tytuł się zagubił. Obok "Contry", "Battle City", "Super Mario Bros." i "Duck Hunt" pozycja obowiązkowa ;)
A tak w ogóle to nie "Arctic Adventure" tylko "Antarctic Adventure" ;)
Z innych starszych, to nieśmiertelny "Duke Nukem 3D" zabijający śmiechem, no i oczywiście "Blood" - pierwsza gra w 3D jaką widziałem. Do dziś mam do niej sentyment, szkoda tylko że na XP cholernie ciężko ją uruchomić.
-
-
Motorhead mi zapoadł w pamięci jako gra z najlepszą ścieżką dziękową wszechczasów:P
a ostatnio przypomniał mi się Prince of Persia, musze w końcu zmobilizować się i przejść te zaku.... tzn bardzo miłe lochy i uratować tą %*$%$%*!@#@ księżniczkę.
boski był Q3A i oczywiście kochane lub nienawidzone WOG'i (Heroes 3 wake of gods)
-
-
Q3A jest najlebszy z całej seri, a 4 jest do @#$%@#^% :)
Pamiętacie gre Sly Couper
-
-
Hmm, nigdy nie grałem, ale chyba zobacze. Właśnie przypomniała mi się najrudniejsza gra jaka powstała MONTEZUMA (nie pomietam podtytułu ale pamiętam że była na atari)
jednak nie pogram Bo godzine temu sprzedałęm swojego ps2 :/
-
-
Oryginalny Prince of Persia, pierwsze edycje Pokemonów na GB, GTA1&2 i cała masa innych, wymienionych powyżej. :P
-
-
MONTEZUMA (nie pomietam podtytułu ale pamiętam że była na atari)
>>> Montezuma's Revenge. Swoją drogą, u nas na kasecie to się nazywało "Preliminary Monty". Don't ask...
-
-
Baldur's Gate (1+2)
Fallout 2
Planescape Torment
Civilization 3
Clive Barker's Undying
i wiele innych...
-
-
Fallouty - miażdżący klimat
Lure of Tempress - klasyczna przygodówka, pierwsza gra twórców Broken Swordów
Benneth of Steel Sky - druga gra twórców Lure of Tempress - jedna z najlepszych przygodówek jakie w ogóle powstały
Diablo - rewelacyjny klimat, miła rozgrywka. Nie wiem dlaczego, ale dwójka mi kompletnie nie podchodzi.
Final Fantasy 6 - chyba najlepszy Final jaki powstał.
-
-
Witam,ze staroci mogę dodać jedyną grę która utkwiła w mojej pamięci na wieki: PLANESCAPE TORMENT !!!,obecnie chyba nie do zdobycia.Gdyby ktoś chciał się pozbyć-proszę o cynk.
-
-
@Killim
"Diablo - rewelacyjny klimat, miła rozgrywka. Nie wiem dlaczego, ale dwójka mi kompletnie nie podchodzi."
Witam w klubie ;) Miałem dokładnie takie same wrażenie - Diable > "kapitalne", Diablo II - "łe, no co to jest?"
Doszedłem do wniosku, że to przez brak zapisu gry w każdym momencie i konieczność każdorazowego przebijania się przez respawnujące się hordy potworów na danym poziomie, jeśli nie dotarło się w trakcie danej sesji do jakiegoś teleportu i nie uaktywniło się go... Przy małej ilości czasu na sesję, gra stawała się grą nie do przejścia... I tak też się stało. Wylądowała na półce i szczerzy się stamtąd oryginalna podstawka z dodatkiem kupione w dniu premiery... Wrrr
-
-
Też fakt, aczkolwiek Diablo 2 było...za kolorowe? Wyprane z klimatu? Ciężko to określić, ale gra nie miała już dla mnie tej magii.
-
-
Z tych naprawdę starych uwielbiam grac w settlers 2 wg mnie najlepsza ze wszystkich części, Warcraft 2 dla mnie osobiście gra genialna, Heroes 3 jak wyżej, no i nieśmiertelny duke :)
-
Gorące tematy
na forum -
na forum: Gryuczestników: 7
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 4
-
na forum: Giełdauczestników: 6
-
na forum: Gryuczestników: 6
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 6
Najlepsze gry
-
1.
Drakensang: The River of Time
RPG
Dodatek do staroszkolnego cRPG w niemieckim stylu.
-
2.
Amnesia: The Dark Descent
Przygoda
Ambitny projekt, wielkie nadzieje, zapewne kiepska sprzedaż.
-
3.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
Sequel świetnego sandboksa w gangsterskich klimatach.
-
5.
Sid Meier's Civilization V
Strategia
Piąty raz turowo podbijemy świat.
-
6.
StarCraft II: Wings of Liberty
Strategia
Powtórka z rozrywki w stylu Blizzard.
-
1.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Kane & Lynch 2: Dog Days
Akcja/Arcade
Psychol i ponurak powracają nadzy i skąpani we krwi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
5.
Super Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Rozszerzenie podstawowej wersji Street Fighter IV to nowi zawodnicy, areny ...
-
6.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Symulator
, Akcja/Arcade
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
1.
Demon's Souls
RPG
, Akcja/Arcade
Genialny klasyczny hack&slash po japońsku.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
Akcja/Arcade
Kolejna odsłona zwariowanej gierki dla starych i młodych.
-
4.
Yakuza 3
Akcja/Arcade
, Przygoda
Kolejna odsłona sagi o japońskiej mafii.
-
5.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Symulator
, Akcja/Arcade
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
6.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
1.
N.O.V.A.
Akcja/Arcade
Wyobraźcie sobie Halo, ale na iPhone.
-
2.
Dungeon Hunter
RPG
, Akcja/Arcade
Diablo w wersji Gameloftu.
-
3.
Plants vs. Zombies
Strategia
Tower defense z zombiakami w roli głównej.
-
4.
Hero of Sparta II
Akcja/Arcade
Druga część przygód xeroboja Kratosa.
-
5.
Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Mobilna wersja najlepszego mordobicia ostatnich lat.
-
6.
Spore Creatures
Akcja/Arcade
Spore Creatures, takie jakie znamy z DSa.