-
W końcu się doczekaliśmy. Szumnie zapowiadane Czyste Niebo w końcu pojawiło się na pułkach sklepowych. Miało być tym, czym w założeniu "Cień Czernobyla". Jak wyszło? Można powiedzieć, że jak zwykle. O samej grze nie będę się rozpisywał (zgadzam się w 100% z OsaX'em) - chciałbym natomiast poruszyć temat błędów w rozgrywce. Podczas grania nieraz przez głowę przeszła mi następująca myśl: czy ten tytuł w ogóle w ogóle przeszedł beta-testy?! A jak tak, to jakim cudem?! Co może się zdarzyć w Zonie się spytacie?
- AI wrogów, zwłaszcza wojskowych. Często się słyszy, że w wojsku można zgłupieć, ale aż tak to chyba nie. Często zdarzało się, że żołnierze nie reagowali na strzały w plecy czy kule przelatujące tuż nad ich głowami. Jak gdyby nigdy nic stali lub szli sobie dalej.
- Kule przelatujące przez cienkie powierzchnie. Logiczne, no nie? Tylko powiedzcie mi jakiej amunicji używają bandyci czy wojskowi, skoro potrafi ona przejść przez środek drzewa?! Nawet jeśli schowamy się wielkim dębem, to i tak możemy dostać kulkę w łeb. Ja rozumiem, że w Zonie fizyka szwankuje, ale aż tak to chyba nie.
- Nierealistyczne obrażenia. Bóg nie dał każdemu po równo - aby nas ukatrupić nie trzeba zbyt wiele, ot, wystarczy strzał w bebechy z dubeltówki. A co z wrogami? Podczas potyczek z bandytami często zdarzało się, że strzelałem jakiemuś delikwentowi ze strzelby prosto w twarz (nawet dwa razy), a on jak gdyby nigdy nic biegł dalej, chował się i strzelał do mnie.
- Wojny frakcji. Była o tym mowa w recenzji więc podam przykład: atak na osławioną bazę na Wysypisku. Wyrzynam wszystko ci się rusza. Do samego budynku jednak nie mogę wejść, bo drzwi są zamknięte. Zabijam snajperów na dachu, cała baza pusta i co się dzieje? Po wyjściu na mapie pokazują mi się kolejne wrogie jednostki! Skąd oni się wzięli?! Ale co tam, zabijam też ich... i nagle drzwi się otwierają. Same z siebie! Wytłukłem bandytów, idę sobie wykonać kolejne zadanie, patrzę na mapę... a tam baza znów zajęta przez wrogów.
- NPC. Raz, że są durni (widziałem jednego, który zaklinował się przed barykadą i szedł w miejscu), dwa - przesuwają nas. Jak to wygląda? Rozmawiamy/handlujemy i nagle jakiś gościu na nas wpada i ciągnie nas przed sobą niczym buldożer. Pal licho, gdy się to dzieje w mieście! Takie akcje zdarzają się także obok anomalii, a podczas misji, w której strzelałem z dachu, mój pomocnik po prostu mnie zrzucił.
- Polska wersja. Dobrze przetłumaczona, nie mam się do czego uczepić, ale tekst za szybko znika! Jest najpewniej wina samej gry. Grałem z polskimi napisami i angielskimi głosami i często musiałem po prostu słuchać co mówią lub wchodzić do PDA. Nie chodzi mi o rozmowy z NPC, ale o ważne informacje przekazywane nam przez radio.
- Błędy w wyświetlaniu. Zamiast nazw misji w PDA można było zobaczyć jakieś dziwne znaczki czy po prostu nazwy plików.
- Wywalanie do Windowsa. Tu się miarka przebrała, nie dość, że gra się doładowuje co trzy minuty, to jeszcze bezczelnie wyrzuca do pulpitu. W pewnym momencie porzuciłem całą rozgrywkę, bo już po prostu nie miałem do tego wszystkiego sił.
Na waszym miejscu zastanowiłbym się nad zakupem nowego "STALKERA". Poczekajcie trochę, niech stanieje, niech wyjdzie do niego ze 30 patchy i dopiero wtedy wyłóżcie gotówkę. Inaczej dostaniecie produkt, który powinien być jeszcze w fazie beta-testów, który w ogóle nie powinien jeszcze trafić na rynek. Może sami natrafiliście na jakieś dziwne sytuacje?
Tutaj będziesz miał możliwość porozmawiać o grach, najnowszych wydarzeniach, a czasem - po prostu strzelić sążnistego off-topica w odpowiednim dziale.
-
Clear Sky, czyli błąd na błędzie
17
-
-
Z powodu wymienionych wyżej błędów, cieszę się, że nie tknąłem dotąd nawet Cienia Czarnobyla. Nienawidzę tak zbugowanych gier i jestem typem gracza, który raczej nie wraca do jakiegoś tytułu, w którym stracił save'y przez instalację patcha. A teraz już trochę wody upłynęło, pojawiły się patche i Cień Czarnobyla stał się wreszcie w miarę grywalny, dlatego może w końcu zdecyduję się na zakup. To samo tyczy się IMHO Clear Sky - za rok będzie dało się komfortowo grać. Jestem pełny podziwu dla OsaXa, bo musiał sporo wycierpieć, żeby tę reckę napisać. ;]
-
-
"Cień Czernobyla" nie był zły. Po prosu nie był tym, co nam przez te wszystkie lata obiecywano. Nie wiem też skąd te oceny rzędu 10/10, chyba z kosmosu.
A co do Clear Sky:
- Raz zdarzyło mi się walczyć z ręką bandyty wystającą z metalowych drzwi. Mimo iż głowa była w zamkniętym pomieszczeniu, celność miał zaskakująco dobrą.
- Podczas wczytywania zapisanej gry niemal bez przerwy lądowałem z lornetką w rękach. Nieważne czy zapisałem podczas walki trzymając karabin, czy podczas polowania na artefakty z licznikiem w ręku - system zmieniał trzymany przedmiot na lornetkę.
-
-
Czyli od pierwszej części pod względem stabilności gry generalnie nic się nie zmieniło. Dziękuję, postoję...
-
-
Dołączę się, bo nie wszystko wyszczególniłem w recce (inaczej KoZa by mnie zabił ;)).
- błędy w wyświetlaniu - osobiście ich nie doświadczyłem. Może to dlatego, że grałem na łatce 1.5.0.4?
- polska wersja - tutaj rzeczywiście jak leci jakaś wiadomość, a ja byłem zajęty walką o własne życie, to nie było sposobu nadążyć za tekstem. Ale od czego jest rejestr wiadomości w PDA? ;)
- Wojny Frakcji - jak pisałem Chidderowi, sam Skład zdobywałem chyba z 5 razy, z czego dwa razy ubijałem wszystkich pieprzonych bandytów na całym chrzanionym Wysypisku. No i co z tego, oni i tak się respawnowali.
- samostrzelający ckm u wojskowych - wytłuczesz obsługę, on dalej strzela.
- wykrywanie kolizji: polecam dwa screeny:
http://www.gaminator.pl/data/screen/1075...
Na szczęście tylko raz taki cyrk mi się zdarzył
Chidder - Tobie też ekipa Stalkerów w rurze się zatykała? Jak tak, to przepłucz ich granatem, działa :D
Tak jeszcze a propos Składu:
Oto przywódca bandytów, trochę się na nim mściłem.
KoZa - Cień Czarnobyla jest obecnie grywalny, sa fanowskie mody nawet dość ciekawe, a klimatem wciąga jak chodzenie po bagnach.
-
-
Chidder, OsaX - ja jestem daleki od stwierdzenia, że Cień Czarnobyla jest dobry/zły, ponieważ w ogóle w niego nie grałem. ;] Chodziło mi tylko o to, że to ten typ gry, na którą lepiej poczekać, aż zostanie 5 razy spatchowana. Żal sobie psuć radość z gry tym, że 3 raz trzeba zaczynać od początku, gdyż straciło się save'y albo trafiło na krytycznego buga. ;]
-
-
Gra dalej wywala do pulpitu w czasie zapisywania? ;] Cień Czarnobyla - nawet po załataniu... - cierpiał na tę przypadłość i skutecznie mnie do siebie zniechęcił.
-
-
Przeżyłem szok! Będąc w Dolinie Mroku, celem zdobycia jednego artefaktu i dostarczenia pendrive'a dostałem informację, iż moja frakcja (Stalkerzy) zdobyli pierw na powrót dostęp do Wysypiska, a nastepnie...Skład! Po udaniu się na miejsce powitała mnie piękna emisja i szarża bandytów, zaś sam Skład był rzeczywiście zajęty przez jednego Stalkera! Byłem w takim szoku, że zginałem od emisji. ;)
-
-
Nie mam problemów z AI i z wyświetlaniem ale cała reszta się zdarza ale dodatkowo wywala mnie z frakcji do jakiej się przyłącze (jak jestem z czystym niebem i przejdę do kordonu to już nie jestem, a już do wolności przyłączyć się nie mogę)i gra ma upierdliwy zwyczaj dostawania błędu silnika i w związku z czym wywalenia do systemu ni z gruchy ni z pietruchy.
Mnie jeszcze przeszkadza że gram z językiem rosyjskim i spolszczonym "telewizyjnie" (tak dla klimatu) i jeśli jakaś kwestia jest zdubbingowana to nie słychać rosyjskiego, mała rzecz a wnerwia.
It's Way C00l huh?
-
-
Może Clear Sky ma wbudowany jakiś "bug randomizer"? Żeby każdy gracz miał unikalną wersję gry - w każdej pieprzy się coś innego. Tak dla klimatu. ;]
-
-
Obelix - po wyjściu z Bagien zawsze gracz jest wywalany z Czystego Nieba i to chyba nie jest błąd, tylko celowe zamierzenie twórców. Do Wolności nie możesz się przyłączyć? A pomogłeś im z najemnikami? Bez tego raczej nie będą zainteresowani.
Co do głośności rosyjskiego: tydzień temu jakaś łatka to poprawiająca wyszła.
-
-
Wolności pomogłem z najemnikami i sam nie rozumiem dlaczego szef mnie olewał, i dzięki za cynk, już lecę szukać tej łatki.
-
-
Znaczy, ich dowódce też zdjąłeś i tunel wysadzili? Jak tak, to pewnie masz buga... nawet nie dziwi taka możliwość~~
-
-
Dokładnie tak, zrobiłem w dolinie mroku wszystko co się dało, nawet przez parę godzin latałem po mapie pomagając z pijawkami itp.
A tak w ogóle mały offtop chcę tu zrobić - tylko dla grających dłużej. Czy jest jakiś sposób aby uniknąć tego co się dzieje kiedy szuka sie kła w piwnicy?
-
-
Zaraz obok na mapie pokazany jest schowek. Wrzucasz wszystko co masz i idziesz z gołymi pięściami do piwnicy. W taki sposób tracisz tylko kasę. Ciekawe jest to, że jak tak zrobiłem i poszedłem do Agropomu uzbrojony po zęby, to dalej traktowali mnie jakbym miał tylko pistolet...
-
-
Nawet jak stracisz sprzęt, to masz misję jego odzyskania. ;)
Info dotyczące łatki 1.5.0.5, która ma wyjść dzisiaj: będzie ponoć kompatybilna z save'ami z 1.5.0.4.
Edit: wyszła łatka:
http://www.gameswelt.de/downloads/popup/...
-
-
Za późno - z wściekłości usunąłem. A jest to pierwszy chyba przypadek, gdy tak zrobiłem. Nawet save'ów nie zostawiłem, bo nie mam zamiaru do niej wracać. No, może za rok, gdy na rynku wydadzą edycję specjalną, czyli z zaaplikowanymi wszystkimi patchami jakie wyjdą przez ten czas.
-
-
STALKER jest super gra ale z powodu wielu błędów można się zniechęcić. Według mnie ta gra powinna zostać wydana w grudniu. Dziwie się że ci którzy testowali grę nie zauważyli żadnych błędów.
-
Gorące tematy
na forum -
na forum: Gryuczestników: 7
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 4
-
na forum: Giełdauczestników: 6
-
na forum: Gryuczestników: 6
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 6
Najlepsze gry
-
1.
Drakensang: The River of Time
RPG
Dodatek do staroszkolnego cRPG w niemieckim stylu.
-
2.
Amnesia: The Dark Descent
Przygoda
Ambitny projekt, wielkie nadzieje, zapewne kiepska sprzedaż.
-
3.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
Sequel świetnego sandboksa w gangsterskich klimatach.
-
5.
Sid Meier's Civilization V
Strategia
Piąty raz turowo podbijemy świat.
-
6.
StarCraft II: Wings of Liberty
Strategia
Powtórka z rozrywki w stylu Blizzard.
-
1.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Kane & Lynch 2: Dog Days
Akcja/Arcade
Psychol i ponurak powracają nadzy i skąpani we krwi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
5.
Super Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Rozszerzenie podstawowej wersji Street Fighter IV to nowi zawodnicy, areny ...
-
6.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Symulator
, Akcja/Arcade
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
1.
Demon's Souls
RPG
, Akcja/Arcade
Genialny klasyczny hack&slash po japońsku.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
Akcja/Arcade
Kolejna odsłona zwariowanej gierki dla starych i młodych.
-
4.
Yakuza 3
Akcja/Arcade
, Przygoda
Kolejna odsłona sagi o japońskiej mafii.
-
5.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Symulator
, Akcja/Arcade
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
6.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
1.
N.O.V.A.
Akcja/Arcade
Wyobraźcie sobie Halo, ale na iPhone.
-
2.
Dungeon Hunter
RPG
, Akcja/Arcade
Diablo w wersji Gameloftu.
-
3.
Plants vs. Zombies
Strategia
Tower defense z zombiakami w roli głównej.
-
4.
Hero of Sparta II
Akcja/Arcade
Druga część przygód xeroboja Kratosa.
-
5.
Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Mobilna wersja najlepszego mordobicia ostatnich lat.
-
6.
Spore Creatures
Akcja/Arcade
Spore Creatures, takie jakie znamy z DSa.