-
Problem jest taki. Potrzebuję dobrego sprzętu do grania i do pracy. Obecnie pracuję na starym laptopie ze zintegrowaną kartą graficzną Intela i 512 MB RAM - więcej dodawać chyba nie muszę? Zawsze, kiedy potrzebowałem jakiegoś mocarza, to szedłem do pokoju obok, żeby skorzystać z komputera brata, ale po pierwsze: męczy mnie to, a po drugie: wiecznie mieszkał ze mną nie będzie. Na Gwiazdkę chcę sobie zrobić prezent i kupić komputer, który będzie w miarę nadawał się zarówno do grania, jak i pracy.
Pytanie pierwsze: Notebook czy PC?
Pytanie drugie: Jaka konfiguracja za kwotę 2500-3000 złotych?
Pytanie trzecie: Obecnie pracuję na XP SP 2. Warto przenosić się na coś nowszego czy zostać przy klasyku?
Dzięki za odpowiedzi.
Tutaj będziesz miał możliwość porozmawiać o grach, najnowszych wydarzeniach, a czasem - po prostu strzelić sążnistego off-topica w odpowiednim dziale.
-
Jaki sprzęt kupić?
8
-
-
PC czy Notebook ? Zależy czy pracujesz tylko w domu/miejscu pracy czy chcesz być mobilny. Jeśli to drugie to już dobre laptopy (6-8 GB ramu), z dobrą kartą graficzną i prockiem i5 można wypatrzyć za 2500-2800 zł
-
-
1. To zależy od dwóch rzeczy: Twojego stosunku do rachunku za prąd oraz czy komputer potrzebny Ci w pracy?
Co do drugiego to nie ma się co oszukiwać: na baterii raczej nie popracujesz jak chcesz pełnowymiarowego laptopa. Zawsze będzie potrzebne pomieszczenie z gniazdkiem. Pierwsza sprawa dość znacząca (u mnie np. bardzo znacząca, bo już były 2 kompy w domu, a kolejny z zasilaczem 500W to byłby duży koszt). Ja mam bez przerwy włączonego kompa czasem i 12 godzin, więc wolę by chodził wtedy laptop o zasilaczu 70W.
Laptop zapewnia też dużą mobilność jeśli chcesz pograć na jakimś lan party u kolegi, lub po prostu w coś połoić, ale tu także się nie oszukujmy: zazwyczaj będziesz siedział w domu i korzystał z kompa :D
No i ostatnia sprawa w tym punkcie: jeśli bardzo, bardzo, bardzo uwielbiasz gry i chcesz je odpalać na max detalach jeszcze przez długi czas, to lepiej kup stacjonarny. Pod względem konfiguracja/cena wyjdziesz na tym dużo lepiej.
2. Tu trzeba się zdecydować czy notebook czy PC, ale w okolicach 2750zł da się kupić porządny sprzęt (ja mam laptopa kupionego półtora roku temu za 2650zł i o ile nowsze gry już muszę odpalać na minimalnych, to jeszcze chodzą płynnie)
3. Zdecydowanie Windows 7. Jest naprawdę dopracowany. Przy stacjonarce to nawet nie ma się co zastanawiać, bo na pewno skorzystasz z DirectX 11. Natomiast przy laptopie - musiałbyś naprawdę nie mieć kasy, by nie chcieć się przesiadać. Oczywiście wersja 64-bitowa jak kupujesz kompa do gier.
-
-
Co do mobilności, wiadomo - czasem wyjdzie się gdzieś popykać po LANie, ale zazwyczaj siedzę w domu i notebook wiecznie jest podłączony do zasilania, bo moja bateria trzyma jakieś pół godziny (no co? Sprzęt ma swoje lata). Raz na jakiś czas potrzebuję notebooka, żeby dokonać prezentacji, czy czegoś tam jeszcze, z tego powodu stawiałbym na lapka. Sprawa druga, mówiąc, że potrzebuję komputer do pracy nie sprecyzowałem. Moja praca wygląda tak, że po szkole siadam przed biurkiem w domku i do wieczora tworzę, nie biegam po kraju z komputerem. ;)
A zatem 2750 złotych i mam lapka jak marzenie? Allegro? Jakaś sieć sklepów? Wiecie, tak żebym wyszedł na tym dobrze. Wprawdzie w domu mam informatyka, ale to programista i na hardwarze się znał nie będzie raczej, więc mi nie pomoże.
-
-
Akurat ostatnio miałem taki sam quest z kolegą :) Chciał potężnego lapka do gier, dlatego doradziłem mu to (bez systemu operacyjnego, to dodatkowy koszt jednak):
http://www.x-kom.pl/p/69506-notebook-lap...
-
-
Na szybko przejrzałem laptopy z Allegro i ten MSI to rzeczywiście najlepszy wybór. 7200 obrotów dysku w laptopie - docenisz to. Karta do sprawdzenia na:
http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-kart...
Zajmuje najwyższe miejsce w kategorii do 3000zł. 8 giga RAMu raczej nie wykorzystasz, ale skoro jest to git :)
Naprawdę cholernie dobry sprzęt. Nie wahałbym się Serail na Twoim miejscu ani chwili.
Co do baterii: W domu zawsze pracuj na odłączonej baterii i zasilaczu z uwagi na dwa fakty:
1. Praca na zasilaczu i włożonej baterii skraca żywotność baterii. Mam kumpli, którzy nie wyjmowali i trzyma im pół godziny.
2. Natomiast granie bez zasilacza, na włożonej baterii, jest praktycznie niemożliwe, bo np. ATI stosuje taki myk, że wydajność karty drastycznie spada, by można było wydłużyć czas pracy na baterii.
-
-
@Bigos - dzięki za docenienie wyboru, nie jednego kompa się w życiu złożyło ;)
@Serail - słuchaj rad Bigosa o sposobie gry i pracy na notebooku. Ja np. dopiero niedawno nauczyłem rodzinkę jak powinno się zachowywać kulturę pracy na baterii i dzięki temu tylko szczątkowo je uratowałem. Mimo to skutek jest jeden - kupione kilka miesięcy temu Samsungi R580 (bardzo polecam serię R w ogóle) były katowane na zestawie zasilacz & bateria at once i teraz batki trzymają ok. 40-50 minut podczas przeglądania internetu na maksymalnej jasności ekranu. Przedtem było to 2.5 do 3 godzin.
-
-
Dzięki Cavool i Bigos. Chociaż nie znam się na sprzęcie, to specyfikacja techniczna robi wrażenie. Raczej zdecyduję się na tego lapka.
Z tego powodu, jeśli ktoś mieszka w Starogardzie Gdańskim, to na przełomie grudnia i listopada zapraszam na symboliczne piwo, by opić mój nowy nabytek. :D
A co do pracy na baterii i zasilaniu jednocześnie... Dopiero niecałe 2 miesiące temu dowiedziałem się, że tak nie powinno się robić. Człowiek całe życie uczy się czegoś nowego.
-
Gorące tematy
na forum -
na forum: Gryuczestników: 7
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 4
-
na forum: Giełdauczestników: 6
-
na forum: Gryuczestników: 6
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 6
Najlepsze gry
-
1.
Drakensang: The River of Time
RPG
Dodatek do staroszkolnego cRPG w niemieckim stylu.
-
2.
Amnesia: The Dark Descent
Przygoda
Ambitny projekt, wielkie nadzieje, zapewne kiepska sprzedaż.
-
3.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
Sequel świetnego sandboksa w gangsterskich klimatach.
-
5.
Sid Meier's Civilization V
Strategia
Piąty raz turowo podbijemy świat.
-
6.
StarCraft II: Wings of Liberty
Strategia
Powtórka z rozrywki w stylu Blizzard.
-
1.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Kane & Lynch 2: Dog Days
Akcja/Arcade
Psychol i ponurak powracają nadzy i skąpani we krwi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
5.
Super Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Rozszerzenie podstawowej wersji Street Fighter IV to nowi zawodnicy, areny ...
-
6.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
1.
Demon's Souls
Akcja/Arcade
, RPG
Genialny klasyczny hack&slash po japońsku.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
Akcja/Arcade
Kolejna odsłona zwariowanej gierki dla starych i młodych.
-
4.
Yakuza 3
Akcja/Arcade
, Przygoda
Kolejna odsłona sagi o japońskiej mafii.
-
5.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
6.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
1.
N.O.V.A.
Akcja/Arcade
Wyobraźcie sobie Halo, ale na iPhone.
-
2.
Dungeon Hunter
Akcja/Arcade
, RPG
Diablo w wersji Gameloftu.
-
3.
Plants vs. Zombies
Strategia
Tower defense z zombiakami w roli głównej.
-
4.
Hero of Sparta II
Akcja/Arcade
Druga część przygód xeroboja Kratosa.
-
5.
Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Mobilna wersja najlepszego mordobicia ostatnich lat.
-
6.
Spore Creatures
Akcja/Arcade
Spore Creatures, takie jakie znamy z DSa.