-
Używałem zawsze telefonu tylko do dzwonienia i do wczoraj miałemSony Ericsson K510i. Wiem, że stary, itp. Ale do samego dzwonienia i sms wystarczyło. Jednak zepsuł mi się i chce se kupić nowy telefon. Niestety jest ich od groma i mam problema. Myślałem sobie, aby odrazu kupić jakiegoś smartfona na dłuższy czas (nie jestem zwolennikiem kupowania co chwile nowszej wersji). Trochę czytałem i postanowiłem, że kupię coś na androidzie, a że jakoś nie podoba mi się pisanie na dotykowej klawiaturze chcę kupić coś z klawiaturą qwerty. I zostaje parę modelów. Po pewnym buszowaniu i czytaniu multum recenzji najbardziej mnie przekonuje Xperia Mini pro (nie x10 mini pro). Bardzo podoba mi się, że jest mały. Wiele osób odradza mi właśnie za wielkość. Nie chcę mieć "patelni". Jednak, czy faktycznie naprawdę nie opłaca się kupować tego małego telefonu? I czy wie ktoś jaki jest w"praniu"? albo może ktoś zna jakieś inne fajne telefony z qwerty?
Tutaj będziesz miał możliwość porozmawiać o grach, najnowszych wydarzeniach, a czasem - po prostu strzelić sążnistego off-topica w odpowiednim dziale.
-
Jaki smartfon?
6
-
-
Pisanie na dotykowym ekranie nie jest jakieś specjalnie niewygodne jeśli już się przyzwyczaisz, a jak używasz swype to możesz wygodnie i szybko pisać nawet z marszu. Jeśli jednak bardzo zależy ci na qwerty + android to Xperia mini pro będzie dobrym wyborem. Nie obawiaj się jednak telefonów z ekranową klawiaturą.
-
-
Ostatnio miałem to samo: chciałem telefon z androidem, ale także z fizyczną qwerty, za niską cenę.
W takiej kategorii masz tylko dwa telefony do wyboru:
SE X10 Mini Pro
Samsung Galaxy 551
X10 Mini Pro ma cholernie mały wyświetlacz. Tylko 2,55 cala, rozdzielczość 240 x 320. Telefon w ogóle prezentuje się według mnie tragicznie. Wygląda jak zabawka. W dodatku ma zainstalowanego Androida w wersji 1.6 i nie wiem czy istnieje wsparcie do nowszych wersji, trzeba by poczytać.
Ja kupiłem Galaxy 551. Wyświetlacz 3,2 cala, jednak wadą jest rozdzielczość: 240 x 400. W tej klasie telefonów, podstawową rozdzielczością jest 320 x 480. O ile nie przeszkadza to przy korzystaniu z menu i programów, o tyle w niektórych grach mniejsza rozdzielczość razi. Na pokładzie Android w wersji 2.2, jednakże Samsung powiedział, że nie będzie wsparcia do nowszych wersji, szkoda. Procesor tylko 667 mhz, ale w tej cenie trudno o więcej. Co prawda w normalnym użytkowaniu w ogóle nie przycina, ale już na niektórych planszach Angry Birds łapie drobną zwieszkę. Przyzwyczaj się też do częstego ładowania baterii. Przy normalnym korzystaniu (internet, chwila grania, muzyka) bateria trzyma 2 dni. Gdy dłużej grasz to 1 dzień. Jednakże bateria może spokojnie wytrzymać 10 dni, jeśli codziennie pozwolimy sobie tylko na chwilę smsowania/dzwonienia, ale nie do tego smartphone został stworzony.
Inne telefony:
Motorola Flipout - wygląd tragiczny, nieciekawe rozwiązanie z klawiaturą, kwadratowy telefon. Zaletą jest niska cena
Motorola Milestone - kolega ma, świetny telefon. Oczywiście ma swoją cenę i chyba nówki starszej wersji są już nieosiągalne
HTC Desire Z - HTC robi świetne telefony z androidem, ale mają swoją cenę
Xperia Mini Pro (nowy) - wygląda podobnie, ale większy ekran i potężny proc, ale także cena wysoka
-
-
Właśnie o to chodzi. Wszyscy mi mówią, że mały ekranik jest do kitu, ale jakoś nie mogę zrozumieć czemu. X10 Mini da się zaktualizować do chyba wersji 2.1 ;)
Motorole Mileston sprzedaje mój znajomy za 500zł. HTC jakoś nie za specjalnie mnie jarają.
Xperia mini pro kosztuje na allegro około 1100zł. Nie ma u żadnego operatora (prócz T-Mobile dla klientów przedłużających umowę :( ).
A jest duża różnica między wielkością Xperii X10 mini pro, a Mini pro?
Bo właśnie mini pro najbardziej mnie przekonuje (mogę ją kupić, ale dopiero na święta ;/)
Ten galaxy 551 jest bardziej biznesowy z tego co czytam o nim recenzje.
-
-
Nie ma czegoś takiego jak biznesowy telefon jeśli mówimy o telefonie z Androidem. System nie różni się żadnymi funkcjami, bez względu na jakim telefonie jest zainstalowany. Z każdego telefonu z Androidem da się zrobić maszynkę społecznościową z masą gier, jak i telefon wyposażony w notatki czy klienty poczty.
Różnice między Xperia Mini Pro, a Xperia X10 Mini Pro:
- procesor 1GHz w pierwszym, 600MHz w drugim
- 3 cale z rozdzielczością 320x480 vs. 2,55 cala z 240x320
- wewnętrzna pamięć: 320MB vs. 128MB (to jest ważne, bo nawet zgrywając aplikację na kartę SD, zajmują wewnętrzną pamięć telefonu)
- różnica wielkości: ten pierwszy jest o milimetr większy w każdą stronę, według telepolis.pl
Jeśli Twój znajomy sprzedaje Motorolę Milestone w dobrym stanie i nie przeszkadza Ci to, że telefon będzie używany, to nie wahałbym się ani sekundy.
-
-
Npo, lecz z tego co widzę, jest on słabszy niż mini pro, czy galaxy 551. Dodatkowo motorola nie jest zbyt chętna do wydawania aktualizacji.
-
Gorące tematy
na forum -
na forum: Gryuczestników: 7
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 4
-
na forum: Giełdauczestników: 6
-
na forum: Gryuczestników: 6
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 6
Najlepsze gry
-
1.
Drakensang: The River of Time
RPG
Dodatek do staroszkolnego cRPG w niemieckim stylu.
-
2.
Amnesia: The Dark Descent
Przygoda
Ambitny projekt, wielkie nadzieje, zapewne kiepska sprzedaż.
-
3.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
Sequel świetnego sandboksa w gangsterskich klimatach.
-
5.
Sid Meier's Civilization V
Strategia
Piąty raz turowo podbijemy świat.
-
6.
StarCraft II: Wings of Liberty
Strategia
Powtórka z rozrywki w stylu Blizzard.
-
1.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Kane & Lynch 2: Dog Days
Akcja/Arcade
Psychol i ponurak powracają nadzy i skąpani we krwi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
5.
Super Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Rozszerzenie podstawowej wersji Street Fighter IV to nowi zawodnicy, areny ...
-
6.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
1.
Demon's Souls
Akcja/Arcade
, RPG
Genialny klasyczny hack&slash po japońsku.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
Akcja/Arcade
Kolejna odsłona zwariowanej gierki dla starych i młodych.
-
4.
Yakuza 3
Akcja/Arcade
, Przygoda
Kolejna odsłona sagi o japońskiej mafii.
-
5.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
6.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
1.
N.O.V.A.
Akcja/Arcade
Wyobraźcie sobie Halo, ale na iPhone.
-
2.
Dungeon Hunter
Akcja/Arcade
, RPG
Diablo w wersji Gameloftu.
-
3.
Plants vs. Zombies
Strategia
Tower defense z zombiakami w roli głównej.
-
4.
Hero of Sparta II
Akcja/Arcade
Druga część przygód xeroboja Kratosa.
-
5.
Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Mobilna wersja najlepszego mordobicia ostatnich lat.
-
6.
Spore Creatures
Akcja/Arcade
Spore Creatures, takie jakie znamy z DSa.