-
Witam wszystkich Gamimaniaków.
Od pewnego czasu zastanawiam się czy nie powrócić do pisania recenzji na portal i natrafiłem na fundamentalne pytanie - czy warto? W tym temacie chciałbym abyście wyrazili swoją opinię na temat tekstów pisanych, czy je czytacie a może bardziej preferujecie formę wideo? Macie jeszcze ochotę, czas oraz potrzebę aby usiąść przed kompem i poczytać zdanie innego usera na temat waszej ulubionej gry? A może czytanie na ekranie jest niewygodne i nie zachęca? Podzielcie się swoimi opiniami! Jeśli już jednak czytacie to jakie formy preferujecie: krótkie i sprawne opisanie sprawy, bez wdawania się w szczegóły, a może wolicie długie wywody, które rozkładają na czynniki pierwsze każdy element omawianej produkcji? Interesują Was jeszcze gry sprzed paru lat albo stare klasyki? Walcie tutaj wszystkie Wasze przemyślenia na ten temat a będę wdzięczny. Pozdrawiam Boman
Tutaj będziesz miał możliwość porozmawiać o grach, najnowszych wydarzeniach, a czasem - po prostu strzelić sążnistego off-topica w odpowiednim dziale.
-
Recenzje gier - czy warto?
15
-
-
spójrz na moje recki, ostatnio ja ich najwięcej dostarczam.Niestety, ludzie nie komentują, więc to raczej sztuka dla sztuki.(co nie zmienia faktu - tutaj bardzo ładnie da się "wyekspić warsztat" :D)
-
-
zwykle jak mam czas to staram sie cos tam poczytac ,ale w wydaje mi sie ze w obecnych czasach sztuka czytania coraz czesciej zaczyna "zanikac" no albo moze lzej -nie jest praktykowana dlatego jeśli chcesz mieć dużo graj i zgiń to radze krecic wideło
-
-
Próbuję. Pracuję prawie miesiąc nad jedną wideorecejzą. są dwa problemy - (pomijam techniczne, które miałem na początku, z tym że pinnacle wideospin miało problemy z DivX a i po znajomych musiałem szukać pełnej wersji Frapsa do pożyczenia) 1 mam beznadziejny głos 2 mam beznadziejny mikrofon w słuchawkach. Tylko raz na kilka dni udaje mi się nagrać parosekundowy materiał, w którym nie skrzeczę, nie zapowietrzam się, albo nie mówię za szybko.
-
-
gonzo ale twoje recenzje pisane są na wysokim poziomie więc na twoim miejscu nie bawiłbym się w wideło , głównie przyswieca mi mysl ze lepsze jest wrogiem dobrego i z rangi porządnego recenzenta moglbys spasc do marnej szarej istotki ,więc pozostaje powiedziec trzymaj sie tego co robisz bo ci zajebisice wychodzi
-
-
Pisz. Swego czasu czytałem Twoje recenzje. Ja najbardziej lubię czytać teksty będące dokładnym rozłożeniem danego tytuły na czynniki pierwsze - jeśli jakaś gra mnie interesuje, chcę poznać jak najwięcej szczegółów. Pamiętam, że recenzowałeś gry sprzed kilku lat (przede wszystkim strzelanki) i osobiście wolałbym jakbyś właśnie na tym gatunku się skupił ;)
-
-
Pisz. Swego czasu czytałem Twoje recenzje. Ja najbardziej lubię czytać teksty będące dokładnym rozłożeniem danego tytuły na czynniki pierwsze - jeśli jakaś gra mnie interesuje, chcę poznać jak najwięcej szczegółów. Pamiętam, że recenzowałeś gry sprzed kilku lat (przede wszystkim strzelanki) i osobiście wolałbym jakbyś właśnie na tym gatunku się skupił ;)
-
-
Ja też czasami coś napisze i myślę, że mimo wszystko warto. Oczywiście czasami mam wrażenie, że nikt moich recenzji nie czyta, tak niestety jest z mniej znanymi tytułami. Osobiście wole długie i dokładne recenzje, jeśli tylko w grze jest co opisywać.
-
-
wiesz, piszesz mimo wszystko o bardziej znanych grach niż ja. Co do recki drugiego MGS - jak odbierasz fakt, że w najnowszej części raiden znowu ma się pojawić?? :D
-
-
No tak ja pisze recenzje raczej znanych gier i pewnie niektórzy czytają, ale nie ma takiego zainteresowania jak wideorecenzjami. Chociaż nie wiem czy powinienem się wypowiadać jako recenzent, bo zbyt dużego doświadczenia nie mam :P A co do Raiden'a to oczywiście wolałbym grać Solid Snake'iem, ale i tak zapewne kupię ten tytuł tym bardziej, że będzie na PC. Mam jakieś przeczucie, że to nie będzie to samo co pierwszy i drugi MGS :)
-
-
Boman, staramy się dodatkowo promować ciekawsze teksty poprzez wrzucanie ich na mainpage'ową rolkę. Pewnie - nie zawsze dana recka/felieton/wpis na blogu się tam znajdzie, bo albo noga się przy pisaniu komuś powinęła, albo akurat mamy natłok priorytetowej treści, ale starać - staramy się. ;) No i zawsze zostaje zaleta o której pisze gonzo - doskonalenie warsztatu.
Jak zaczynałem pisać recenzje, to lądowały one w przysłowiowej szufladzie. Bardzo szybko zorientowałem się, że takie podejście zwyczajnie ogranicza progres. Przez jakiś czas tworzyłem też dla e-zinu (emu-kouncik), ale muszę przyznać, że możliwość błyskawicznego rozpoczęcia dialogu z czytelnikiem (czy widzem) to coś, czego już dziś nie oddałbym za nic. :)
-
-
Szczerze? Nie chce uchodzić za trolla, ale dlatego mało osób komentuje/czyta recenzje, bo jakby tu tak chamsko nie powiedzieć. Są bardziej popularne strony o grach, gdzie ludzie siedzą. gaminator też jest duży, ale z tego co widzę, większość ludzi siedzi w newsach i wideoreckach. Newsy rzadko komentują (prócz dzień dobry), a wideorecki chętnie wszyscy komentują. Większość ludzi woli oglądać, ale czy ja wiem, czy to dobre? Trzeba mieć talent, aby móc robić wideorecki, dodatkowo wiele wideorecek ma problem, a mianowicie. Ktoś recenzuje gre, a w tle lecą różne fimiki z gry, które zamiast obrazować, to o czym mówi recenzent, to są po prostu "aby były", więc jeżeli chcesz się wziąść za wideorecki to się zastanów, bo trza się mocno napracować. Dodatkowo wiele osób zachwyca się Quaz'em, więc nie spodziewaj się, że uda ci się mieć tyle fanów co on. Trudno konkurować z kimś, kto jest podobny do Nostalgia'i Critic. Natomiast pisane recenzje w tym serwisie jakoś nie są zbyt popularne.
Jeżeli się weźmiesz za recenzowanie gier, które ogólnie nie mają dużo recenzji, to znaczy że są mało popularne i co za tym idzie, mało kto będzie czytał twe recenzje. Chociaż z tego co widzę, wiele osób szuka recenzji gier konsol przenośnych, bo wiele osób nie uważa ich za normalne konsole, tylko, za takie małe coś... .
-
-
Recenzji jest od groma, ludzi już to nudzi. Moim zdaniem zamiast recenzji lepiej pisać artykuły, bo i tak większość osób czyta pierwszy akapit i podsumowanie, a pisanie recenzji jest strasznie czasożerne.
-
-
Najbardziej czasochłonne podczas pisania recenzji jest przechodzenie gry. Potem idzie już samo.
-
Gorące tematy
na forum -
na forum: Gryuczestników: 7
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 4
-
na forum: Giełdauczestników: 6
-
na forum: Gryuczestników: 6
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 6
Najlepsze gry
-
1.
Drakensang: The River of Time
RPG
Dodatek do staroszkolnego cRPG w niemieckim stylu.
-
2.
Amnesia: The Dark Descent
Przygoda
Ambitny projekt, wielkie nadzieje, zapewne kiepska sprzedaż.
-
3.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
Sequel świetnego sandboksa w gangsterskich klimatach.
-
5.
Sid Meier's Civilization V
Strategia
Piąty raz turowo podbijemy świat.
-
6.
StarCraft II: Wings of Liberty
Strategia
Powtórka z rozrywki w stylu Blizzard.
-
1.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Kane & Lynch 2: Dog Days
Akcja/Arcade
Psychol i ponurak powracają nadzy i skąpani we krwi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
5.
Super Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Rozszerzenie podstawowej wersji Street Fighter IV to nowi zawodnicy, areny ...
-
6.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Symulator
, Akcja/Arcade
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
1.
Demon's Souls
RPG
, Akcja/Arcade
Genialny klasyczny hack&slash po japońsku.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
Akcja/Arcade
Kolejna odsłona zwariowanej gierki dla starych i młodych.
-
4.
Yakuza 3
Akcja/Arcade
, Przygoda
Kolejna odsłona sagi o japońskiej mafii.
-
5.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Symulator
, Akcja/Arcade
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
6.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
1.
N.O.V.A.
Akcja/Arcade
Wyobraźcie sobie Halo, ale na iPhone.
-
2.
Dungeon Hunter
RPG
, Akcja/Arcade
Diablo w wersji Gameloftu.
-
3.
Plants vs. Zombies
Strategia
Tower defense z zombiakami w roli głównej.
-
4.
Hero of Sparta II
Akcja/Arcade
Druga część przygód xeroboja Kratosa.
-
5.
Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Mobilna wersja najlepszego mordobicia ostatnich lat.
-
6.
Spore Creatures
Akcja/Arcade
Spore Creatures, takie jakie znamy z DSa.