-
Cześć, od pewnego czasu myślę nad ulepszeniem mojego starego komputera, bo już czas najwyższy. Prawie wszystkie nowe gry mi nie chodzą, lub bardzo się tną :( Chciałbym przede wszystkim zmienić kartę graficzną, bo nie jest dobra a w dodatku jest zintegrowana więc przez to zamiast mieć 1 GB RAM, mam 896 MB RAM. Po drugie chciałbym też dokupić kostki ram, problem w tym że nie wiem jakie te kostki kupić no i tą kartę graficzną. Wiem że trzeba rozebrać komputer i sprawdzić, ale jak ? Jeżeli mógłby ktoś mi pomóc to byłbym bardzo wdzięczny.
PS. Jeżeli był już podobny temat na forum to przepraszam.
Tutaj będziesz miał możliwość porozmawiać o grach, najnowszych wydarzeniach, a czasem - po prostu strzelić sążnistego off-topica w odpowiednim dziale.
-
Ulepszenie starego komputera
56
-
-
everestem sobie sprawdzisz bez rozbierania :P model plyty glownej wystarczyc powinien :]
-
-
Everestem nie mogę, wiec sprawdziłem to programem TuneUp w zakładce informacje o systemie pisze tak: ASUSTek Computer INC. NODUSM3
Więc jaką kartę graficzną mogę kupić i te kostki ram, tak do 100 zł ?
-
-
-
Pobierz za darmo Speccy (altenatywa everesta) i powiedz nam co masz w środku :)
-
-
Dzięki konrad9519 ;) a więc tak: System Operacyjny
MS Windows XP Professional 32-bit Dodatek Service Pack 2
CPU
AMD Athlon 64 X2 3800+ 42 °C
Technologia Windsor 90nm
RAM
1.0GB 2-Kanałowy DDR2 @ 250MHz (4-4-4-12)
Płyta Główna
ASUSTek Computer INC. NODUSM3 (Socket AM2 ) 40 °C
Grafika
SyncMaster (1024x768@60Hz)
GeForce 6150 LE (HP)
Dyski Twarde
244GB Seagate ST3250820AS (SATA) 43 °C
Napędy Optyczne
TSSTcorp CD/DVDW TS-H652M
RSBA 7WLMV0LMJ SCSI CdRom Device
Audio
Realtek High Definition Audio
Wiem że 100 zł to nie dużo, ale więcej nie mam :(
-
-
Może jednak na razie kupię te 2 kostki ram a z kartą graficzną na razie się wstrzymam. Mam tylko pytanie, za jaką cenę mogę kupić dosyć rozsądną kartę graficzną ? Nie chcę żeby była jakaś super ekstra, ale żeby dała tak radę uruchomić dzisiejsze nowsze gry, najwyżej trochę poczekam :/
-
-
http://www.extreme.outervision.com/psuca... Sprawdź mniej więcej ile Ci wyjdzie
-
-
-
Za 100 zł to sobie możesz co najwyżej kupić 0,7 czystej, zapitkę i zalać się ze wstydu. GF6150 to był szajs nawet w dniu premiery, a co dopiero teraz. 1 GB RAM to o wiele za mało od jakichś pięciu lat. 4 GB RAM to wydatek rzędu 300-400 zł. Procesor AMD parowałbym raczej z Radeonem niż z Geforcem, ale nowy GF GT550 to jakieś 550-600 zł i do grania w większość nowości powinien wystarczyć. Zresztą ostatnio całkiem przypadkowo znalazłem na Allegro nienajgorszy config do grania (bez monitora) za bodajże 1600 zł - 4GB RAM, trzy- albo czterordzeniowy procek AMD, przyzwoity Radeon zgodny z DX11 (5650 albo 5730), dysk bodajże 500 GB.
-
-
Wiem, kartę graficzną mam beznadziejną więc na razie skupię się na niej. Nie jestem jakimś nałogowym graczem, który patrzy tylko jakie to nowe gry wyszły.
Nie chcę żeby wszystkie nowe gry, jakie tylko teraz wychodzą mi działały no ale też chyba są jakieś tytuły, które nie wymagają super komputera np. StarCraft 2: Wings of Liberty nie jest taką starą grą a na moim starym komputerze chodzi bardzo dobrze, oczywiście na niskich detalach, ale mi to nie przeszkadza . Czy na prawdę nie ma żadnej jakieś lepszej karty graficznej, która mieściła by się w tych 100 zł bo nie będę specjalnie od rodziców wyciągał kasę. Jeżeli jednak nie ma takiej karty graficznej to trudno, będę musiał sobie pograć w jakieś starsze tytuły a komputer jaki dostałem to dostałem, do bogatych ja się raczej nie zaliczam więc nie mogę sobie tak kupować co chcę, uzbierałem trochę pieniędzy i po prostu chciałem co nieco ulepszyć komputer. Co do twojej wypowiedzi użytkowniku Woland to uszanuj to że nie wszyscy są bogaci i nie musiałeś mnie tutaj obrażać, mogłeś po prostu napisać że za tą kwotę nic nie kupię.
-
-
Woland ma rację, lepiej inaczej spożytkuj te pieniądze. Poza tym skoro nie możesz przeznaczyć większych funduszy, to i tak nie będziesz miał ich na nowe gry. :) A one kosztują zwykle więcej niż te 100zł. A co do pytania - 100 zł za sensowną kartę i pamięć nie da rady. Co do pamięci, to za 50 zł na allegro można znaleźć 1GB 667 MHz. Jeśli zaś chcesz używkę, to porozglądaj się po komisach, dużo tego mają za grosze. Jeśli chodzi o kartę to GF 7300GT da się dostać nówkę w granicach 100 zł, tylko wielkiego przyrostu wydajności to Ty nie odczujesz. Z używek natomiast GF 8600GT to najlepsze na co Cię stać. Kompromisem jest używana 7600GS i 1GB RAM, wtedy w teorii powinieneś zamknąć się w 120 zł, ale nie polecam. :x
-
-
Dzięki sand może na razie się jeszcze wstrzymam, ale myślałem sobie tak o tej karcie graficznej GF 8600GT i nie wiem czy pasowała by do mojego sprzętu, bo to ma pamięć DDR3 a ja mam DDR2. Co do kostki ram to znalazłem taką aukcję na allegro http://allegro.pl/nowa-pamiec-ram-sodimm...
-
-
A z Ram'em DDR2 a DDR3 nie będzie problemu bo dedykowane karty swoją pamięć mają oddzieloną od tej na płycie głównej. A co do tej pamięci którą chcesz kupić..jest to pamięć do laptopa
-
-
No tak rzeczywiście, nie przyjrzałem się mój błąd. Czyli mogę kupić tą kartę a i znalazłem inna aukcję, chyba tym razem dobrą http://allegro.pl/1gb-sodimm-ddr2-pc2-53...
-
-
Ech... jak nie jesteś pewien czy dobrą, to użyj Google - to nie boli. Ten ram również jest dedykowany dla... laptopów i drukarek.
Zresztą, co ja się będę produkował, masz tu link:
http://tinyurl.com/6aa9pbl
Jeżeli któraś podpasuje Ci to wejdź na ceneo lub nokaut i tam szukaj w jakimś sklepie internetowym.
-
-
Eh przepraszam jeszcze raz, ale gdy pisałem te dwa ostatnie posty byłem już trochę zmęczony i śpiący. Nie przyjżałem się jaka to kategoria ale teraz chyba znalazłem już odpowiednią aukcję http://allegro.pl/pamiec-ram-ddr2-goodra... znalazłem też kartę graficzną, mam nadzieję że chodziło o tą http://allegro.pl/gf-8600gt-karta-grafik...
-
-
Masz monitor z wejściem DVI, a nie VGA? Karta, którą podałeś ma wejścia DVI...
-
-
To już nie problem bo przejściówka kosztuje jakieś 5 zł chyba, tylko ile ta płyta główna ma slotów na pamięć i czy zasilacz da radę z dedykowaną grafiką ?
A ten ram jest dobry i w dodatku polski, ja mam 2 kości od 7 lat i żadnych problemów nie miałem :) A poza tym ma wieczystą gwarancję
-
-
Może jednak na razie kupię te 2 kostki ram a z kartą graficzną na razie się wstrzymam. Mam tylko pytanie, za jaką cenę mogę kupić dosyć rozsądną kartę graficzną ? Nie chcę żeby była jakaś super ekstra, ale żeby dała tak radę uruchomić dzisiejsze nowsze gry, najwyżej trochę poczekam :/
-
-
Aha a możesz podać dokładną nazwę tej karty graficznej ?
Chodziło ci o tą kartę graficzną http://www.nvidia.pl/page/geforce_8800.h... ? Tylko która, bo jest GeForce 8800 Ultra, GeForce 8800 GTX, GeForce 8800 GTS, GeForce 8800 GT, GeForce 8800 GS ?
-
-
Jest możliwość że podasz coś więcej o niej bo na Google nie mogę trafić na informacje o niej
-
-
napisałeś że 8800 Powinien uruchomić większość nowych gier, o ile nie wszystkie ale o którą miałeś na myśli bo są takie jak GeForce 8800 Ultra, GeForce 8800 GTX, GeForce 8800 GTS, GeForce 8800 GT, GeForce 8800 GS. Nie sądzę że wszystkie będą pasować do mojego blaszaka http://www.nvidia.pl/page/geforce_8800.h...
-
-
Co dokładnie chciałbyś wiedzieć, bo nie wiem czy teraz chodzi ci o kartę graficzną, czy może mój komputer ?
-
-
Płyta Główna
Producent ASUSTek Computer INC.
Model NODUSM3
Dostawca Chipsetu NVIDIA
Model Chipsetu GeForce 6150
Rewizja Chipsetu A2
Dostawca mostka południowego NVIDIA
Model mostka południowego nForce 410/430 MCP
Rewizja mostka południowego A3
System Temperature 40 °C
BIOS
Marka Phoenix Technologies, LTD
Wersja 5.04
Data 12/15/2006
Voltage
CPU CORE 1.365 V
ATX +3.3V 3.349 V
ATX +5V 5.078 V
ATX +12V 11.984 V
PCI Data
1. PCI Express 16x Available
1. PCI Available
2. PCI Available
-
-
No może być chociażby 8800GT tylko pozostaje kwestia tego czy zasilacz da radę
-
-
No to tak, z tyłu komputera pisze 230 V Przy okazji otworzyłem komputer żeby zobaczyć jak wygląda od środka :P i nie wiem, czy nie będę miał może jakiś problemów z wyciągnięciem starej karty graficznej http://zapodaj.net/1aff35d1409d.jpg.html
-
-
Starej nie wyjmiesz bo to integra wbudowana, ale nie wiem co to w tamtym slocie jest. Na zasilaczu będzie cyfra a za nią W będzie o nią mi chodzi :)
-
-
O kurcze, to nie da sie jej wyciągnąć ? Dzisiaj już dam sobie spokój, ale jutro dokładnie zobaczę ten zasilacz i zrobię zdjęcie temu co jest w tym slocie
-
-
Jak jeszcze do reszty nie oślepłem, to twój zasilacz ma raptem 350 W mocy (tak, ja to odczytałem z tego ch..jowego rozmazanego zdjęcia). Kartę graficzną powinieneś móc wyłączyć z poziomu BIOSu. Ten brązowy slot na górze to PCI-E. Tak czy tak, twoje wydatki właśnie zaczęły lawinowo rosnąć.
-
-
Wiem ch...jowe zdjęcie, ale chciałem pokazać tą moją kartę graficzną, czy nie będzie czasem jakiś problemów z jej wyciągnięciem ( teraz już wiem :/ ) a nie zasilacz. Kartę graficzną mogę wyłączyć z poziomu biosu ale co z nową i co przez to chciałeś powiedzieć, że "Tak czy tak, twoje wydatki właśnie zaczęły lawinowo rosnąć." ? Woland jeżeli chciałbyś jeszcze jakieś zdjęcie mojego komputera to napisz, postaram się żeby było wyraźne.
-
-
http://www.extreme.outervision.com/psuca... Sprawdź mniej więcej ile Ci wyjdzie, chyba tego nie zauważyłeś więc sprawdź to, a co do lawinowego wzrostu to chodziło chyba o zasilacz bo one nie są takie tanie :)
-
-
Chodzi zapewne o tą taką jasno niebieską tabelę, pisze 34 W. To co muszę zrobić, żeby pozbyć się tej starej karty graficznej bo jak miałbym zamontować nową ?
-
-
Wyszło mi 285 W ale wszystkiego nie wypełniłem bo nie wiedziałem a i mogłem coś źle zaznaczyć. Nazwij mnie głupcem, ale nie potrafię tego tak dobrze wypełnić na 100 % Woland twierdzi że mój zasilacz ma 350 W więc może tyle ma, nie wiem jak chcesz to postaram się zrobić dosyć wyraziste zdjęcie tego zasilacza, ale już nie dzisiaj
-
-
Hmh. Mocne karty graficzne to straszne psy na prąd (chociaż mogę się mylić, nigdy nie miałem do czynienia z procesorami AMD, wydaje mi się, że są trochę mniej prądożerne od Inteli). Mógłbyś napisać, co na naklejce z boku zasilacza jest pod "MAX POWER"? Kompresja jest fatalna, więc to, co wziąłem za 350 to równie dobrze może być 250 albo 450.
Przy 450 W nie powinieneś mieć problemów. Worst case scenario w przypadku zbyt słabego zasilacza to względnie niegroźny twardy zwis przy rozruchu.
-
-
Chyba jednak moje wydatki zaczęły lawinowo rosnąć, pod napisem MAX POWER pisze 300 W :/ http://zapodaj.net/c6349dd611c6.jpg.html <--- nie najlepsze, ale da się przeczytać
-
-
Czyli co musiałbym zrobić po kolei, bo się boję że drożej to wyjdzie niż kupno nowej konsoli :( Myślałem, że taniej wyjdzie ulepszyć komputer ale nie wiedziałem że z nim jest taka tragedia.
-
-
Znalazłem jakiś zasilacz, tylko nie wiem czy dobry http://allegro.pl/zasilacze-atx-procomp-... nie jest taki drogi, chyba że to jakaś tandeta nie wiem
-
-
To jest używka, one mogą być tanie, ale niestety podstawową wadą używek jest to, że psują się szybciej niż nowe. Zresztą nie tylko zasilacze - w moim germańskim szrocie (siedmioletni laptop HP) zdechła na amen płyta główna. Nagle, po roku użytkowania, kompletnie od przysłowiowej czapy.
-
-
W tym tak nie siedzę ale słyszałem że delty nie są złe tylko głośne mają wentylatory po czasie, ale może Woland coś powie :)
-
-
No to jak z tym zasilaczem, jaki byłby dobry w przystępnej cenie, bo widzę że bez niego się nie obędzie ?
-
-
No chyba delta ale chciałbym żeby ktoś jeszcze się wypowiedział ponieważ na zasilaczach się nie znam zbyt dobrze
-
-
http://allegro.pl/promocja-nowy-mustang-... <-- a co myślicie o tym zasilaczu, lub o tym http://allegro.pl/mustang-zasilacz-450w-... ?
-
-
Zapytaj o to może na innym forum bo to jedyny chyba dział w hardware w którym nie siedzę ;/
-
Gorące tematy
na forum -
na forum: Gryuczestników: 7
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 4
-
na forum: Giełdauczestników: 6
-
na forum: Gryuczestników: 6
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 6
Najlepsze gry
-
1.
Drakensang: The River of Time
RPG
Dodatek do staroszkolnego cRPG w niemieckim stylu.
-
2.
Amnesia: The Dark Descent
Przygoda
Ambitny projekt, wielkie nadzieje, zapewne kiepska sprzedaż.
-
3.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
Sequel świetnego sandboksa w gangsterskich klimatach.
-
5.
Sid Meier's Civilization V
Strategia
Piąty raz turowo podbijemy świat.
-
6.
StarCraft II: Wings of Liberty
Strategia
Powtórka z rozrywki w stylu Blizzard.
-
1.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Kane & Lynch 2: Dog Days
Akcja/Arcade
Psychol i ponurak powracają nadzy i skąpani we krwi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
5.
Super Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Rozszerzenie podstawowej wersji Street Fighter IV to nowi zawodnicy, areny ...
-
6.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
1.
Demon's Souls
Akcja/Arcade
, RPG
Genialny klasyczny hack&slash po japońsku.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
Akcja/Arcade
Kolejna odsłona zwariowanej gierki dla starych i młodych.
-
4.
Yakuza 3
Akcja/Arcade
, Przygoda
Kolejna odsłona sagi o japońskiej mafii.
-
5.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
6.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
1.
N.O.V.A.
Akcja/Arcade
Wyobraźcie sobie Halo, ale na iPhone.
-
2.
Dungeon Hunter
Akcja/Arcade
, RPG
Diablo w wersji Gameloftu.
-
3.
Plants vs. Zombies
Strategia
Tower defense z zombiakami w roli głównej.
-
4.
Hero of Sparta II
Akcja/Arcade
Druga część przygód xeroboja Kratosa.
-
5.
Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Mobilna wersja najlepszego mordobicia ostatnich lat.
-
6.
Spore Creatures
Akcja/Arcade
Spore Creatures, takie jakie znamy z DSa.