-
Taki miałem fart, że mi się ostatnio spalił zasilacz w kompie, dosłownie półtora tygodnia po gwarancji. No nic, zdarza się - trzeba kupić nowy. Kompa zaniosłem do znajomego informatyka i początkowo facet mi to zdiagnozował jako spalona płyta główna. Oczywiście płyta była sprawa i zupełnie niepotrzebnie ją wysyłałem dwa razy do serwisu. Jestem przez typa dwa miesiące w plecy, i mimo, że mi powiedział że zmylił go przeskok napięć (oraz jak go znam - lenistwo), to sami rozumiecie, że zaufanie mam teraz do gościa ograniczone. Piszę, gdyż proponuje mi on teraz włożyć do tego kompa zasilacz 500 WAT, co moim zdaniem będzie niewystarczające. Tym bardziej, że wcześniej posiadałem 750 WAT Amacroxa. Poza tym, reszta sprzętu przedstawia się następująco:
RAM: 2 x 2GB 1066 MhZ Mushkin
CPU: C2Q 775 Q9300 2,5 GhZ
GPU: nVidia GeForce GTX 275
Pł. gł: 775 Gigabyta GA-X48-DS-5 IX48/SATAII
HDD: Samsung 3,5" 750GB 7200 SATAII 32M
Poza tym w przyszłości przewiduję jakieś rozszerzanie możliwości sprzętu. Poszukuję zasilacza który uciągnie powyższy sprzęt, a i również np. mocniejszą grafikę. Prosiłbym jednak o wypowiedzi osób które się faktycznie znają na rzeczy, a nie czternastoletnich pseudoinformatyków którzy myślą, że się znają, a ja potem będę kilka stów w plecy ;)
Tutaj będziesz miał możliwość porozmawiać o grach, najnowszych wydarzeniach, a czasem - po prostu strzelić sążnistego off-topica w odpowiednim dziale.
-
Jaki zasilacz?
5
-
-
dobra, zacznij sobie od tego: http://extreme.outervision.com/psucalcul...
zauwaz, ze sama karta ci bierze juz dosc pradu, 250w w stresie. niekrecony q9300 to jakies 150 w idlu, 220 w burnie jak mnie pamiec nie zawodzi :) numerki se dodaja? :>
a takie znajome 'ynformatyki' co nie potrafia sprawdzic zasilacza miernikiem albo podlaczyc plyte do innego zasilatora to sobie odpusc, zostaw ich do reinstalacji windowsow i usuwania wirusow na osiedlu, bo znajac zycie to dalby ci opcje 'najtansza pincetka' i wtedy musialbys ponownie wysylac rzeczy na serwis :P
jak planujesz tylko zmieniac grafike na mocniejsza to ~700w powinno ci wystarczyc, tylko sprawdz zeby mialo mocne linie 12v, jak planujesz np sli albo jakiegos ziejacego ogniem potwora, o/c, itp - idz w 850W+, cenowo az tak tragicznie nie jest.
-
-
Wymiot, ten typ to jest po prostu taki koszmarny nierób i leń, że aż się płakać chce. To największa fleja i stereotypowy "informatyk" jakiego znam, co nie zmienia faktu, że raczej lepiej się zna niż ja, a i jest najbliżej. Szukać teraz innego "speca" i do tego płacić mu kupę kasy za coś co już w zasadzie wiem byłoby naprawdę głupie. Tak więc reasumując, mówisz, że 700 by starczyło? Nie zamierzam nic łączyć w SLI, jeszcze mnie nie pojebało - ta karta i tak się sprawdza zajebiście, a na forsie nie śpię. Jeśli modernizacja, to raczej w nieokreślonej "nie najbliższej przyszłości".
No i chciałbym przeznaczyć na ten zasilacz raczej niewiele forsy, w 200 zł chciałbym się raczej wyrobić, biorąc pod uwagę że jeszcze Waldusiowi jakieś 50 zł odpalę, bo prawdę mówiąc nie chce mi się tego samemu skręcać i sprawdzać. Da radę czy niespecjalnie?
-
-
Wymiot, a co powiesz o tym? Polecono mi na jednym forum:
http://allegro.pl/coolermaster-700w-max-...
Cena raczej do przełknięcia, gwarancja niby krótka, ale z tego co się orientuję zgodnie z prawem UE, typ ma zasrany obowiązek uwzględniać reklamację przez 24 mc. Fajnie by jeszcze było, żeby ten zasilacz nie był głośny, Maxcrox w każdym razie nie był.
-
-
Kurde, ale naspamowałem...
Wymiot, po podliczeniu przez ten kalkulator wyszło mi 450 WAT rekomendowanej mocy, ale tam jest tyle tajemniczych okienek, że być może czegoś nie uwzględniłem. Byłbyś tak dobry i powpisywał mi to osobiście? Może wyjdzie Ci coś zupełnie innego. Tak czy inaczej - wolałbym, żeby było za dużo niż za mało albo akurat...
-
-
Mnie też wyszło ok. 490 W więc w więcej niż w Tagana 650 (a na 550 bym raczej poprzestał) bym na Twoim miejscu nie wchodził, tym bardziej, że te zasilacze mają naprawdę wysoką wydajność (ponad 82%).
-
Gorące tematy
na forum -
na forum: Gryuczestników: 7
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 4
-
na forum: Giełdauczestników: 6
-
na forum: Gryuczestników: 6
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 6
Najlepsze gry
-
1.
Drakensang: The River of Time
RPG
Dodatek do staroszkolnego cRPG w niemieckim stylu.
-
2.
Amnesia: The Dark Descent
Przygoda
Ambitny projekt, wielkie nadzieje, zapewne kiepska sprzedaż.
-
3.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
Sequel świetnego sandboksa w gangsterskich klimatach.
-
5.
Sid Meier's Civilization V
Strategia
Piąty raz turowo podbijemy świat.
-
6.
StarCraft II: Wings of Liberty
Strategia
Powtórka z rozrywki w stylu Blizzard.
-
1.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Kane & Lynch 2: Dog Days
Akcja/Arcade
Psychol i ponurak powracają nadzy i skąpani we krwi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
5.
Super Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Rozszerzenie podstawowej wersji Street Fighter IV to nowi zawodnicy, areny ...
-
6.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
1.
Demon's Souls
Akcja/Arcade
, RPG
Genialny klasyczny hack&slash po japońsku.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
Akcja/Arcade
Kolejna odsłona zwariowanej gierki dla starych i młodych.
-
4.
Yakuza 3
Akcja/Arcade
, Przygoda
Kolejna odsłona sagi o japońskiej mafii.
-
5.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
6.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
1.
N.O.V.A.
Akcja/Arcade
Wyobraźcie sobie Halo, ale na iPhone.
-
2.
Dungeon Hunter
Akcja/Arcade
, RPG
Diablo w wersji Gameloftu.
-
3.
Plants vs. Zombies
Strategia
Tower defense z zombiakami w roli głównej.
-
4.
Hero of Sparta II
Akcja/Arcade
Druga część przygód xeroboja Kratosa.
-
5.
Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Mobilna wersja najlepszego mordobicia ostatnich lat.
-
6.
Spore Creatures
Akcja/Arcade
Spore Creatures, takie jakie znamy z DSa.