-
Witam. Mam Xboxa 360 Arcade z marną kartą pamięci 512 MB. Chciałbym dokupić dysk. Jako, że jest to najsłabsza wersja Arcade, to jakiej pojemności dysk mogę kupić max? Ja upatrzyłem sobie to: http://allegro.pl/dysk-twardy-do-konsoli-20gb-xbox-360-hdd-gwarancja-i1324428282.html
ale czy nie mogę kupić pojemniejszego dysku? Jeżeli mogę, to skąd? Bo na allegro przy reszcie dysków pisze jedynie "wersja elite, premium" itd.. Proszę o pomoc.
Tutaj będziesz miał możliwość porozmawiać o grach, najnowszych wydarzeniach, a czasem - po prostu strzelić sążnistego off-topica w odpowiednim dziale.
-
Wersja ARCADE a Dysk
22
-
-
z tego co wiem to chyba każdy dysk do xboxa microsoftu, będzie obsługiwany nawet przez Twoją najsłabszą wersję Arcade, nie znam się na tym aż tak dokładnie ale zdawało mi się że widywałem Arcade z dyskiem 60gb np. ;D to wszystko chyba zależy od wersji aktualizacji, ale oczywiście mogę się mylić ;)
-
-
Niem wiem czy coś się pozmieniało w tej kwestii, ale Arcade nie jest najsłabszą wersją tylko najtańszą. Do każdego pasował każdy rodzaj dysku (mówię o oryginalnych dyskach z M$ na X360 bo coś tam kiedyś mi się obiło, że nie można już używać "podrób"). Może się coś zmieniło ale wątpię no i sprawdzałem, ale na allegro nigdzie nie widziałem dysków tylko do elita (albo tylko slima).
-
-
Sam nie wiem czy mam FAT'a czy SLIM'a, ale jeżeli już, to konsola jest trochę przy sobie (tj. trochę gruba) ;p. W każdy razie, kumpel ma dysk 60 GB i nie mogliśmy wgl włożyć (tyle, że on ma wersję Premium). Postaram się jeszcze napisać na allegro do sprzedawcy, póki co, możecie się dalej wypowiadać. Czym więcej wiem tym lepiej.
-
-
Do każdego Arcade'a (Slim czy Fat - nieważne) da się włożyć dowolny dysk, który działa z innymi x'ami. Miałem Arcade'a Fat'a - najpierw z dyskiem 120 Gb, potem 250. Obecnie mam Slim'a do którego wkładam 250.
Jak to nie wiesz jakiego masz xboxa ? o_O Jeśli jesteś pewien, że to Arcade - jest biały czy czarny? Biały - FAT, czarny - SLIM. Co do Slima, jeśli chcesz włożyć do niego dysk to musisz zdjąć obudowę dysku (tzn. do Slima wkłada się sam dysk, bez tej obudowy, która jest potrzebna przy Premiumach, Elite'ach czy starych Arcade'ach).
-
-
Ważne, czy to fat czy slim. Kolor też o niczym nie świadczy, bo są dwie wersje - stara (Arcade, Premium i Elite, duża konsola, dostępna w kolorze białym matowym i czarnym matowym) i Slim (mała konsola, tylko błyszczący czarny).
@abunidal: Domyślnie wersja premium sprzedawana była tylko z memorką. Premium natomiast, był sprzedawany najpierw z dyskiem 20GB, potem 60GB, a Elite od amego swojego launcha, z dyskiem 120GB (z paroma edycjami 250GB)
@bushi11 - do Slimki nie włożysz 'dysku bez tej obudowy', bo po prostu dysk do slimki ma inną obudowę (rozkręcałeś kiedyś obudowę od dysku x360? tam jest wsadzony laptopowy dysk SATA).
Odpowiadając na pierwsze pytanie w temacie - TAK, możesz kupić pojemniejszy dysk. Jeżeli dobrze utrafisz, to możesz i dysk 250GB od xboxa SuperElite upolować (byo kilka edycji, na przykład z Modern Warfare 2 wydana z wielkim dyskiem). Natomiast, dziwi mnie, że nie mogliście założyć dysku. Miałem przez chwilkę wersję Arcade, wystarczyło zdjąć szarą kratkę z góry, zasunąć pod kątem dysk, docisnąć, żeby zatrzask chwycił i działało... Zamieść może jakieś zdjęcie swojej konsolki, to coś pomyślimy ;)
Istnieje też możliwość założenia prawie dowolnego dysku do tej obudowy, ale swego czasu M$ banował za taką procedurę, więc nie polecam ;) Natomiast, jeżeli robiłeś w miarę na bierząco update'y dashboarda, to masz obsługę pendrive'ów, o ile się nie mylę, to chyba do 16GB, a jako że masz 3 gniazda USB, to całkiem sporą pojemność możesz uzyskać ;)
-
-
Wszystko jasne. Ja mam FAT'a a kumpel SLIM'a, dlatego nie mogliśmy włożyć ;P Dziś wpada inny znajomy, który ma FAT'a, jak wszystko ładnie zadziała i włożymy dysk, to lecę na allegro zakupić dysk (może 120 GB wystarczy...).
Dzięki za pomoc, w każdym razie :)
-
-
@RX - mylisz się... do Slima wkłada się dysk bez obudowy... Wkładasz dziewiczy dysk laptopowy, tam się wpina SATA i działa... Do Slima'ów nie ma specjalnych dysków/obudów... (oczywiście mówię o Slim'ie w wersji Arcade 4gb...)
-
-
@bushi - owszem, włożyć się da, natomiast będzie latał jak 'przedstawiciel mniejszości narodowej po putej przestrzeni handlowej', bo będzie miał za dużo luzu. Mam slimkę 250GB, wiem jak to wygląda, i bałbym się o kilkuset gigowego twardziela w takiej pozycji jak tam, bez domyślnej obudowy. Natomiast - JEST specjalny dysk, bo nie widziałem laptopowych dysków, które wyglądają tak:
http://www.excheap.com/images/xbox-360-s...
Tak więc jest pewna obudowa dla hdd w slimce ;)
-
-
Zgadza się. I z tego powodu obklejasz go jakimiś gąbeczkami (czy nawet papierem). Działa, stabilnie się trzyma.
-
-
Wszystko jasne. Chciałbym się tylko upewnić... czy ten dysk będzie działał na normalnym Arcade FAT? http://allegro.pl/dysk-twardy-250gb-xbox...
Bo podejrzewam że tak, ale wolę mieć 100% pewność, nie chcę wyrzucać 240 zł w błoto.
-
-
TAK, będzie działał ;) Jestem w stanie za to poręczyć. Ewentualnie poszukaj sobie na necie instrukcji montaży, choć, jako że jest to towar zapakowany fabrycznie, powinien mieć opis na opakowaniu ;)
Pozdrawiam!
-
-
A więc wielkie dzięki, jeszcze raz. Dysk zamawiam w następnym tygodniu, brakuje jeszcze paru groszy ale kupna jestem pewien :)
Temat można chyba uznać za zamknięty.
-
-
Jeszcze jedno pytanie. Czy będę mógł z karty pamięci przenieść save'y i inne tego typu rzeczy na dysk?
-
-
Tak, bez najmniejszego problemu. Po założeniu dysku (i ewentualnym przeformatowaniu go), jeżeli masz wpiętą memorkę, wchodzisz w Ustawienia konsoli -> Pamięć, najeżdżasz na memorkę, wciskasz Y, wybierasz 'Przenieś zawartość', reszty już się domyślisz ;)
Pozdrawiam!
-
-
To ja się tak spytam, po co Ci aż 250GB? Wydaje mi się, że dysk 120GB wystarcza w zupełności, a dopłacać nie wiadomo ile do "lepsiejszej" wersji jest troszkę bez sensu. ;)
-
-
To głównie z tego powodu, że chciałem uczynić Xboxa 360 centrum rozrywki - muzyka, filmy + gry jak wiadomo (a trochę tego wszystkiego mam).
Niestety, wczoraj jak mówiłem wpadł kumpel z 60 GBowym dyskiem z FAT'a i wszedł bez problemu, ale go nie wykryło (jedynie było widać kartę pamięci, gdy wszedłem w zakładkę "pamięć" w ustawieniach konsoli... więc aż tak bardzo zakupu pewien nie jestem.
-
-
Hmm... A to już dziwna rzecz. warto spróbować kilka razy, przede wszystkim nie montować dysku przy chodzącej konsoli (mam nadzieję, że tego nie robiliście ;) ). Każdy dysk powinien chodzić na każdej konsoli, ewentualnie zrób update dashboardu przez net.
@Moskit - miałem elite 120GB i powiem, że dla mnie to było bardzo mało - miałem raptem giga trailerów, z półtora giga muzyki, a tak to poinstalowane różne dodatki do gier, do tego 6 pełnych gier na dysku i już płakał o miejsce ;)
-
-
@RX
Podłączyliśmy do X'a dysk, kiedy sprzęt był wyłączony (ba! nawet wyłączony z prądu). Dodam, że gram na chinchach, bo HDMI mi nie działa (podpinam i mam jedynie "Brak Sygnału" (a kiedyś działało) ). Czy możliwe, że coś stało się z moim X'em i dlatego mam problem z HDMI oraz HDD? Jedyne co mu zrobiłem (a raczej czego mu nie zrobiłem) to to, że leżał nic nie robiąc przez jakieś 2 miesiące - więc to chyba nic poważnego? Zaczynam się martwić ;/
-
-
Hmm...Jeśli chodzi o HDMI, to może być kwestia albo ustawień telewizora (wybierasz zły Input), albo walnięty kabel. Przez chinche masz na myśli kompozyt (czerwony-zielony-niebieski plus biały-czerwony audio, czy sygnał analogowy - żółty plus biały-czerwony?) Stanie Xa na półce nie powinno mu zaszkodzić (chyba, że tak jak ja, masz w domu cały tabun zwierzaków, i któryś akurat uzna, że konsola nie pachnie do końca jego rewirem ;) ). Pozostaje jeszcze kwestia tego, z którego roku jest konsolka i jaki ma przebieg, bo może po prostu 'jego czas już nadszedł' (Xboxy nigdy nie miały dużej żywotności). Ewentualnie, jeżeli masz go poniżej dwóch lat od daty produkcji, i nie jest przerobiony, to możesz go spokojnie wysłać do M$ na serwisowanie, ma szansę wrócić jako nówka sztuka ;)
-
-
@RX
HDMI - próbowałem 2 inne kable (jeden z mojej telewizji N, drugi od PS3 - oba zawiodły). Inputy próowałem naprzemian - raz HDMI 1, za drugim razem nr 2 - niestety. Ustawienia TV - pogrzebię, nic w tym kierunku nie robiłem. Chinche - czerwony, biały, żółty - standard :) X0 stał na półce - zamkniętej, zwierzak nie ma dostępu do mego pokoju więc to nie jest wina... jego sierści itd. Jezeli chodzi o gwarancje - już straciłem, ale nic z x'em nie jest źle jeżeli działa na chinchach, gry działają poprawnie, wiatraczki chłodzą poprawnie... cholera ;/ Przejdę się do znajomego mojego znajomego (xd) - dobrze zna się na sprzęcie, a skoro straciłem gwarancję to zaufanej osobie zaufam - niech go otworzy i pogrzebie. Btw, x'0 jest oryginalny (bez flashowania itd).
-
-
Moment... jeszcze jedna rzecz, co do ustawień HDMI mi przyszła do głowy - ustaw, w Ustawieniach wyświetlania, najniższą rozdziałkę HD, a potem przepnij się na kabel HDIMI - może masz telewizor HD Ready, a konsolę ustawieś na 1080? Taka luźna myśl mi przyszła do głowy, bo u kumpla się to kiedyś pojawiło.
Ten dysk mi natomiast nie daje spokoju - wątpię, żebyście coś źle podpięli, bo tam się po prostu źle podpiąć NIE DA xD Daj znać, jak tam efekty ;)
Pozdrawiam!
-
-
@RX
No i niestety. Bawiłem sie w ustawieniach ale mi nawet x'360 na TV obrazu nie wyświetla po podłączeniu przez HDMI. Możliwe, że zepsuło się wyjście z X'a pod HDMI... w każdym razie, nie bd sobie tym zawracał głowy. Kupię teraz tego najnowszego x'a z dyskiem 250 GB i jako, że będzie nowy - HDMI będzie działał (na razie pożyczyłem od kumpla komponent - 5 wejść, jakość bardzo dobra). Więc... dzięki za próbę pomocy ale chyba sprzęt jest wadliwy, bywa ;/
-
Gorące tematy
na forum -
na forum: Gryuczestników: 7
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 4
-
na forum: Giełdauczestników: 6
-
na forum: Gryuczestników: 6
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 6
Najlepsze gry
-
1.
Drakensang: The River of Time
RPG
Dodatek do staroszkolnego cRPG w niemieckim stylu.
-
2.
Amnesia: The Dark Descent
Przygoda
Ambitny projekt, wielkie nadzieje, zapewne kiepska sprzedaż.
-
3.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
Sequel świetnego sandboksa w gangsterskich klimatach.
-
5.
Sid Meier's Civilization V
Strategia
Piąty raz turowo podbijemy świat.
-
6.
StarCraft II: Wings of Liberty
Strategia
Powtórka z rozrywki w stylu Blizzard.
-
1.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Kane & Lynch 2: Dog Days
Akcja/Arcade
Psychol i ponurak powracają nadzy i skąpani we krwi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
5.
Super Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Rozszerzenie podstawowej wersji Street Fighter IV to nowi zawodnicy, areny ...
-
6.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
1.
Demon's Souls
Akcja/Arcade
, RPG
Genialny klasyczny hack&slash po japońsku.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
Akcja/Arcade
Kolejna odsłona zwariowanej gierki dla starych i młodych.
-
4.
Yakuza 3
Akcja/Arcade
, Przygoda
Kolejna odsłona sagi o japońskiej mafii.
-
5.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
6.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
1.
N.O.V.A.
Akcja/Arcade
Wyobraźcie sobie Halo, ale na iPhone.
-
2.
Dungeon Hunter
Akcja/Arcade
, RPG
Diablo w wersji Gameloftu.
-
3.
Plants vs. Zombies
Strategia
Tower defense z zombiakami w roli głównej.
-
4.
Hero of Sparta II
Akcja/Arcade
Druga część przygód xeroboja Kratosa.
-
5.
Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Mobilna wersja najlepszego mordobicia ostatnich lat.
-
6.
Spore Creatures
Akcja/Arcade
Spore Creatures, takie jakie znamy z DSa.