-
Mam pytanie nie dające mi spokoju. Wszystko mi mówi, że to gdzieś na forum lub na portalu jest, ale - nie znalazłem :D
Otóż, trapi mnie: Za co są naliczane punkty. Konkretniej: Czy za Postacie są punkty ??? albo czy za bloga są punkty ? Jeśli tak to jak są naliczane ? Od jednego posta na blogu ? Ile punktów za jednego screna, a ile za dodanie gry [samej gry] a ile za napisanie opisu? Czy może opis jest naliczany różnie, w zależności od jakości. Jeśli tak to kto o tym decyduje ?
Tutaj będziesz miał możliwość porozmawiać o grach, najnowszych wydarzeniach, a czasem - po prostu strzelić sążnistego off-topica w odpowiednim dziale.
-
Za co? I ile za co ?
21
-
-
Postać - 3 punkty
Obrazek/screen - 1 punkt
Dodanie gry - 1 punkt
Opis - 3 punkty
Za bloga punktów nie ma (bo niby za co?),ale jakby były, to niektóre osoby byłyby na minusie ;)
-
-
video-1 punkt
a i sądzę, że za dodanie postaci powinien być jeden punkt. I, że za video autorskie powinny być dwa.
-
-
Z video się zgodzę, a z postaciami faktycznie tak było. Z tym jednak, że teraz dodaje się także opis... Aha, punkty za recki by się przydały ;)
-
-
Super!
Faktycznie za video autorskie powinno byś więcej punktów - śmiem powiedzieć że mogło by być nawet 5 i więcej :) a Co ??
-
-
Z 5 bym nie przesadzał, natomiast 3, 4 to uczciwa ilość. Ponadto wideorecenzje powinny być punktowane nieco wyżej niż zwykłe, pisane. Wiadomo, większy wkład pracy...
-
-
By nagrodzić wkład pracy proponuję za videorecki 20, a za zwykłe 10 pktów. Sądzę, że to rozsądne ilości. Sam wiem ile się zastanawiam nad opisem, więc wyobrażam sobie wysiłek umysłowy, jaki wykonuje autor recenzji.... No ale to może tylko moje spojrzenie - człowieka, który z językiem pisanym nie trzyma sztamy...
-
-
Trochę za wysoko chyba, ale zgadzam się - wymyślić tytuł jest zawsze najgorzej ;)
-
-
Myślę, że trzy punkty to maksymalna rozsądna ilość. Więcej to będzie już przesada.
Filmiki bym rozgraniczył:
- 1 Punkt - Za Trailery i inne, które zostały już przez kogoś stworzone.
- 2 Punkty - Z Gameplay i inne zrobione przez graczy, gdyż wymagają większego nakładu pracy.
- 3 Punkty - Za Video-Recenzje. (W tym jednym wypadku byłbym w stanie dać nawet 5; więc ewentualnie układ w stosunku - 1,3,5)
Za recenzję 3 punkty, a za opis gry w zakładce ogólne - 2.
-
-
a jak z shortami ? myślę że za shorta powinno być co najmniej 2 punkty, bo napisanie go zajmuje wiele więcej czasu niż wrzucenie screena.
-
-
Ja shortów nie piszę, ale o czym ty mówisz? Opis piszę zwykle w 3 minuty i tyle samo zajmuje napisanie shorta, więc nie gadaj głupot. Zrobienie autorskiego video zajmuje więcej czasu, zgadza się, ale shorty?
-
-
SZP4K3R> Trochę za wysoko chyba, ale zgadzam się - wymyślić tytuł jest zawsze najgorzej ;)
Nie wiem czy za wysoko... Za opis, czyli kilka suchych faktów o grze są 3 pkty więc nieco więcej niż 3-krotność uważam za rozsądne. Reckę trzeba przemyśleć, dobrze napisać, sensownie ułożyć, skombinować screeny (opcjonalnie) no i ostatecznie ocenić, co wg mnie - nie jest prosta sprawą, wymaga wysiłku znacznie większego, niż napisanie opisu czy wrzucenie screena lub gotowego filmiku. Kreatywność, wykazanie się znajomością języka i posiadanie talentu krytycznego uważam za godne takiego wyróżnienia.
DarqaM - to po części również odpowiedź na Twój post, po prostu punktem wyjścia była dla mnie aktualna punktacja
-
-
Chodziło mi raczej o wideorecenzje, wydaje mi się, że 15 punktów jest w sam raz. Ogólnie jednak zgadzam się z Twoją wypowiedzią.
-
-
SZP4K3R > Chodziło mi raczej o wideorecenzje, wydaje mi się, że 15 punktów jest w sam raz.
Chyba nie robiłeś jeszcze wideorecenzji... Ja zresztą też nie ;) jednak uważam, że jest to, co najmniej, 2-krotnie więcej roboty niż przy recenzji pisanej, bo trzeba:
1. przejść grę,
2. tak naprawdę napisać recenzję normalną, którą należy potem zgrać w formie audio,
3. pozgrywać lub zdobyć filmiki, które będą adekwatne do tego co napisaliśmy,
4. pomontować to sensownie w strukturę odpowiadającą tekstowi jaki napisaliśmy
5. zgrać video ze ścieżką audio, czasem dobrać do tego odpowiednią muzykę...
6. w końcu skompresować to w plik o sensownej wielkości i wrzucić...
teraz po napisaniu tego wydaje mi sie nawet, że nawet 20 pktów nie jest adekwatne do ilości pracy w to włożonej...
-
-
wegorz > Moim zdaniem videorecencje powinny być punktowane na równi z recenzjami
Uzasadnij swoją wypowiedź
-
-
@ R.U.R.
A do zwykłej, pisanej recenzji to już gry przechodzić nie trzeba? Montowanie filmiku to dla wprawnej osoby chwila (no chyba, że chce się dodać fajne efekty,jak na przykład robi to quaz), Frapsa można spokojnie ściągnąć z neta i też nie jest to problemem. Ścieżka dźwiękowa zaś to już najmniejszy problem. W dodatku nie punkty są najważniejsze, ale sam prestiż tego, że oglądają to tysiące osób... Ja za 15 punktów za wideorecenzję bym się absolutnie nie obraził.
-
-
SZP4K3R > A do zwykłej, pisanej recenzji to już gry przechodzić nie trzeba?
Oczywiście że trzeba :) po prostu nie zrobiłem takiej wymienianki dla klasycznej recki.
SZP4K3R > Montowanie filmiku to dla wprawnej osoby chwila (no chyba, że chce się dodać fajne efekty,jak na przykład robi to quaz)
Ale pamiętaj, że montowanie filmiku to tylko mała część pracy, jaką musisz wykonać nad tą recenzją i nie chodzi tu też o zrobienie jej byle jak...
Nadal się upieram za 20+ pktów za wideorecenzję.
Dobrze by było, gdyby w tym topiku się wypowiedział ktoś, kto zrobił choć jedną wideorecenzję i zweryfikował nasz zdanie na tę pracę...
-
-
Z wideo jest różnie. Zrobienie prostego gameplaya nie zajmuje dużo czasu. Zrobienie wideorecenzji to więcej pracy. A spróbuj zrobić muzyczne wideo z dokładną synchronizacją rzędu 0,2-0,5s - ja przy takim dłubałem kilka wieczorów i zanim musiałem to odłożyć z braku czasu zmontowałem jakieś 2 minuty.
Generalnie nakład pracy związany z montażem rośnie wykładniczo w stosunku do dokładności, a w przypadku recenzji dochodzi dodatkowa praca redaktorska.
Poza tym filmik filmikowi nierówny, to samo odnosi się też do innych elementów (recenzje, opisy, screeny), dlatego ja byłbym za pewnym uelastycznieniem punktacji, np. na podstawie ocen. Ale to już nie jest trywialne zadanie.
-
-
BTW: 1 punkt za jednego screena, czy za zestaw pięciu? Bo jak jeden za jednego to strasznie dużo punktów z tego wychodzi biorąc pod uwagę jak łatwo się je robi i wkleja na gaminatora.
-
-
No tak, te screeny za 1 pkt to chyba największa wada tej punktacji... No ale chyba wprowadzenie cząstek nie wchodzi w grę, no nie?
-
Gorące tematy
na forum -
na forum: Gryuczestników: 7
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 4
-
na forum: Giełdauczestników: 6
-
na forum: Gryuczestników: 6
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 6
Najlepsze gry
-
1.
Drakensang: The River of Time
RPG
Dodatek do staroszkolnego cRPG w niemieckim stylu.
-
2.
Amnesia: The Dark Descent
Przygoda
Ambitny projekt, wielkie nadzieje, zapewne kiepska sprzedaż.
-
3.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
Sequel świetnego sandboksa w gangsterskich klimatach.
-
5.
Sid Meier's Civilization V
Strategia
Piąty raz turowo podbijemy świat.
-
6.
StarCraft II: Wings of Liberty
Strategia
Powtórka z rozrywki w stylu Blizzard.
-
1.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Kane & Lynch 2: Dog Days
Akcja/Arcade
Psychol i ponurak powracają nadzy i skąpani we krwi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
5.
Super Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Rozszerzenie podstawowej wersji Street Fighter IV to nowi zawodnicy, areny ...
-
6.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
1.
Demon's Souls
Akcja/Arcade
, RPG
Genialny klasyczny hack&slash po japońsku.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
Akcja/Arcade
Kolejna odsłona zwariowanej gierki dla starych i młodych.
-
4.
Yakuza 3
Akcja/Arcade
, Przygoda
Kolejna odsłona sagi o japońskiej mafii.
-
5.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
6.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
1.
N.O.V.A.
Akcja/Arcade
Wyobraźcie sobie Halo, ale na iPhone.
-
2.
Dungeon Hunter
Akcja/Arcade
, RPG
Diablo w wersji Gameloftu.
-
3.
Plants vs. Zombies
Strategia
Tower defense z zombiakami w roli głównej.
-
4.
Hero of Sparta II
Akcja/Arcade
Druga część przygód xeroboja Kratosa.
-
5.
Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Mobilna wersja najlepszego mordobicia ostatnich lat.
-
6.
Spore Creatures
Akcja/Arcade
Spore Creatures, takie jakie znamy z DSa.