-
Witam.
W swoim poprzednim wpisie na forum opisałem problem z laserem w PlayStation 2 którego chciałem szybko naprawić, podczas gdy Wyspa zaproponował mi przejście na nową konsolę. Pomyślałem nad tym, i faktycznie chyba raczej tak zrobię, ale - nie mam pojęcia, jaką konsolę wybrać. Chciałbym w tym momencie spytać wyjadaczy konsol, co będzie lepszym wyborem:
* PSP - ciągnie mnie właśnie do niej, bo można wszędzie spakować, grać pod kołdrą, sporo świetnych gier, można zemulować gry z PSX i starszych konsol. Niska cena 400-500.
* 360 - do niej mniej mnie ciągnie tak bardzo, ale sporo nowych i efektownych gier, konsola jest wciąż na topie, no i w końcu bym się przekonał, jak to jest grać w prawdziwe multi ;) Cena trochę większa 600-700.
Wybór z tych dwóch konsol byłby IMO najlepszym wyborem. PS3 nie wchodzi jak na razie w grę, z powodu ceny.
ps. Jeśli ktoś byłby zainteresowany kupnem PlayStation 2 z zepsutym laserem, z całym okablowaniem i grami, proszę o kontakt :)
Tutaj będziesz miał możliwość porozmawiać o grach, najnowszych wydarzeniach, a czasem - po prostu strzelić sążnistego off-topica w odpowiednim dziale.
-
Pomoc w wyborze konsoli
27
-
-
Ja mam osobiście PS3 i osobiście doradziłbym ci zaoszczędzenie jeszcze 200-300 zł i kupienie PS3. Jeśli chodzi o gry moim zdaniem jednak PS3 jest najlepszym wyborem.
-
-
600-800 i kupisz ps3, wlasnie patrzylem chocby po takim alledrogo :P moze skus sie na jakas wakacyjna prace czy inne zbieranie zlomu po sasiadach ;)
-
-
Polecam się nie spieszyć, bo ja tak zrobiłem z X360 i do dzisiaj żałuję. Teraz mam na PS3 i to Ci polecam!
-
-
-
Ja bardzo, ale to bardzo chętnie wybrałbym PS3, ale wątpię by coś z tego na dzień dzisiejszy wyszło. Dlatego jestem ciekawy, czy według Waszych opinii lepsze jest 360 czy PSP. Tak żebym później nie żałował, a nie chodzi mi tylko o same gry na te konsole, ale też o to, by konsola się nie psuła za często itp.
-
-
No to bierz psp jeśli chodzi ci o awaryjność bo xbox360 to już legenda w sprawie psucia się ;-)
-
-
Trochę dziwne... PSP, czy X360 :O Przede wszystkim, to zależy, czy chcesz grać na malutkim, czy dużym ekranie? Czy bardziej zależy Ci na mobilności, czy raczej nie? Czy jesteś jakoś specjalnie emocjonalnie przywiązany np. do Sony? Jeżeli masz znośny telewizor, czy np. monitor z odpowiednim wyjściem, więcej frajdy da Ci imo Xpudło. A nowe serie już nie są AŻ TAK awaryjne. PSP jest dobre na wykłady, czy do pociągu, ale nie do grania w domu po całym dniu pracy ;]
-
-
W gry na PS2 grałem na telewizorze podajże 21,5 cala z Full HD - taki był IMO idealny dla tej konsoli, a jak to będzie dla 360? :)
Jestem całkowicie neutralny jeśli chodzi o platformy do grania, nie jestem ani konsolowcem, ani pecetowcem. Jednakże troszeczkę bardziej wolałbym Sony, z przyzwyczajenia.
Czy chcę grać na malutkim czy na dużym ekranie... Generalnie nie ma to wielkiego znaczenia. Bylebym miał w co grać i nie nudził się przez najbliższe 3 lata (bo tyle wytrzymała moja PS2 :P)
-
-
Zabawa na 3 lata? Ja bym na PSP w tym wypadku nie liczył, ponieważ ta kieszonsolka ma bardzo mało dobrych gier. O wiele lepszym wyborem w tym wypadku będzie Xkloc od Microsoftu, na którego nie brakuje tytułów.
-
-
@Moskit
A gdyby dodać do tego gry z PSX, wśród których mam masę ulubionych? Wtedy chyba zmieściłoby się wszystko w tych 3 latach. Tak sobie spojrzałem na listę gier z pierwszego XBoxa, i nie znalazłem dużej ilości gier którymi bym się specjalnie zainteresował. Jestem w kropce :|
-
-
Psp ma sporo dobrych gier, choćby Metal Gear Solid: Peace Walker, LittleBigPlanet, Dante's Inferno, Def Jam Fight For NY: The Takeover.
-
-
Jeśli wolisz grać na dużym ekranie, i w multi to bierz Xa. Jak często podróżujesz to weź DSa ;p. I nie zgadzam się z awaryjnością Xa, mam już ponad półtora roku go, i jeszcze mi się nie zepsuł.
-
-
Wiesz z awaryjnością xbox’a jest jak z wygraną w totka. Rzadkie zjawisko (nie psucie się xbox’sa) ale czasami się zdarza.
-
-
Moje zdanie będzie kompletnie neutralne i obiektywne (no dobra takie chyba nie istnieje) ponieważ zwyczajnie żadnej konsoli nie posiadam. Ale od pewnego czasu zastanawiałem się nad zakupem i powiem ci tak - jeżeli podróżujesz poradzę ci tak jak mój poprzednik DSa, a jeżeli masz zamiar grać w domu zdecydownanie lepszym wyborem byłby xbox. Nie wiem czy starczy ci na całe 3 lata, ponieważ wiele się teraz na rynku konsolowym dzieje, ale myślę że biblioteka tytułów które są dostępne do tej pory cię zadowoli. I nie bądź taki nastawiony jedynie na starsze gry (tzn. z xboxa pierwszego, czy psx) ponieważ ciągle wydawane są nowe tytuły i powinnieneś znaleźć coś dla siebie. Np. teraz niedługo wyjdzie Halo: Reach, Fable 3 i inne. Wszystko zależy od tego do czego ci ma konsola służyć, czego nie sprecyzowałeś. Do użytku domowego polecam ci Xklocka.
-
-
DSa to ja posiadam, ale bardziej ode mnie interesuje się nim mój 13-letni brat.
Rzadko wyjeżdżam (jedynie w porze wakacyjnej).
Osobiście bardziej preferuję granie nocą, ale niezbyt to wygodne, ponieważ trzeba ściszać głośność by reszty domowników nie obudzić, zamykać drzwi by nikomu światło monitora/TV nie dawało po oczach... Dlatego jak wspomniałem - bardziej widzi mi się PSP niż 360. No ale od wszystkiego zależy też cena, i tutaj również PSP bierze górę.
-
-
Na psp, masz słuchawki i grasz po nocach . Widzę napaliłeś się na psp, więc kup. Myślę że to będzie najlepsza dla ciebie konsola.
-
-
Wiem, że wolisz albo PSP albo X'a 360, ale polecam z całej głębi PS3. Wiem iż jest droższy od obu wymienionych przez ciebie konsol, ale spójżmy prawdzie w oczy - po zakupie samej konsoli gry kosztują tyle samo co na xklocku, konsola mniej sie psuje, według mnie pad wygodniejszy, większe możliwości sprzęcika i NARESZCIE - darmowa gra przez neta (multplayer online). Żadnych abonamentów (jak śmieszna karta gold). Jeżeli jednak nie przekonałeś się do ps3... to cóż, polecam Xboxa 360, bo PSP nie wchodzi w rachubę. Gry PSX'a można emulować na pc'cie (nawet słabym), a gier na PSP nie jest za wiele (tych dobrych oczywiście :)
-
-
Nie wiem czemu jest tu zakorzenione przekonanie "playstation 3 jest lepszy" to zależy. Co prawda PSN jest darmowy, za to sama usługa jest mniej funkcjonalna. Ceny za golda prawdopodobnie obniżą się gdy wejdzie do polski xbox live. (już teraz nie są przesadnie wysokie) Co do awaryjności. No coż playstation rzeczywiście jest mniej awaryjny, ale xbox 360 w modelu jasper zmniejszył stanowczo awaryjność. Do tego śpisz spokojnie po nocach bo masz gwarancję na 3 lata co do przypadku RROD. Dla porównania playstation ma gwarancji tylko rok. Co do wygody pada - gusty i guściki, jednak większość ludzi preferuję ten od xklocka. Gry niekoniecznie kosztują tyle samo, bo mimo wszystko często taniej można znaleźć je na xboxa. I pozostaje kwestia preferencji w grach. Xbox oferuję gry bardziej pecetowe, zachodnie, mówiąc wprost fpsy i rpg. (Gears of war, halo, fable,mass effect itp.) z koleji playstation takie... no cóż ja bym je ujął jako mimo wszystko inne (god of war, heavy rain) Co prawda i playstation oferuję typowe fps np. killzone itp. znów pojawia się sprawa gustów i guścików. Dużo zależy od gier bo w końcu dla nich się kupuję konsolę, przejrzyj listę tytułów ekskluzywnych dla danej konsoli i oceń "co mi się bardziej podoba?" To tyle z mojej strony co do tych co "szczekają" od razu "kup playstation3" pomimo tego iż autor stwierdził wyraźnie że nie dysponuję odpowiednimi środkami.
-
-
w sumie, po przemysleniu to ci powiem - kup xklocka - jak olejesz multi to masz zamiast marketplace torrentplace, o! :P viva tortuga!
-
-
No tak, masz rację, tutaj głównie chodzi o gust, ale ja nie powiedziałem "kup ps3 i tyle" tylko DORADZIŁEM autorowi tematu. Co do PSN i Xbox Live... czy na serio x live oferuje więcej? To zależy pod jakim względem. Co do cen za grę przez neta w x'ie - może i są to niskie ceny, ALE SĄ - ISTNIEJĄ. A to jest najgorsze ;/ Co do pada - zgodzę się w 100% - zależy który wolisz (ja dorastałem z PSX i PS2 więc wolę ten pad od Sony). Jeżeli chodzi o gry - każda z konsol ma swoje exclusivy i to też chodzi o gust, zależy które wolisz (jako fan sony wolę ex. z ps3 - to tylko mój gust). A jeżeli chodzi o gwarancje to ja sobie przedłużyłem do 3 lat (za jedyne 50 zł) więc także śpię spokojnie...
-
-
Większość gier na xbox’sa wychodzą na pc. Jedyną grą, jaka jest moim zdaniem ma xbox’se w którą chciałbym zagrać to alan wake. Ponadto Microsoft traci swoje eksluziwy np. dodatki do gta4. Pad pomimo że wychowałem się na ps1 ,2 i 3 wygodniejszy dla mnie jest xbox’sa. Fakt jest wygodniejszy ale ps3 ma SIXAXIS i jest wytrzymalszy na upadki. Jak dla mnie jedyną zaletą xbox’sa jest możność przerobienia go.
-
-
Fajnie ,że natchnąłem w Tobie myśl przejścia na obecną generację. Ja powiem Ci jak było ze mną. Na początku kupiłem Xboxa 360. Konsolka całkiem przyjemna. Jednak cały czas z zazdrością patrzyłem na ekskluzywne tytuły które zaczęły wychodzić na PS3. Sprzedałem Xbxoa wraz z grami i przerzuciłem się na PS3 Slim. Eksy na tę konsolę są fantastyczne (na Xboxie tylko Gears of War mnie zachwycił) ,no i co najważniejsze na PS3 masz darmową grę przez sieć oraz napęd BD. Skołuj jeszcze trochę hajsu i bierz PS3.
-
-
Jak ktoś się uparł to nie kupi ps3. Musi przeżyć to samo, co ty i dopiero kupi play station.
-
-
Wiem że może to po moim wcześniejszym komentarzy dziwnie zabrzmi ale na dzień dzisiejszy też wybrał bym konsolę od sony. Między innymi dla tego że mimo wszystko jak się wszystko przeliczy wychodzi taniej.(xbox kosztuję teraz[ten nowy] 1100zł, plus płatny net to kolejna stówka i wychodzi na równo, tyle że playstation oferuję blu-ray itp.) No i mam pc, a wieele gier na pc to exclusivy na xboxa, co w gruncie rzeczy konsoli na pewno na dobre nie wychodzi. Ale głównym powodem dla kupna playstation byłby... albo raczej byłyby... exclusivy. Zwyczajnie mam pc i z zazdrością patrzę na gry takie jak uncharted 2, czy Demon's souls. No i też jest powód czysto, no powiedzmy honorowy. Bowiem microsoft przez te 4 lata miał polaków zwyczajnie w dupie i teraz wreszcie uznał że jednak wspaniałomyślnie uruchomi w polsce usługę xbox live. Oczywiście to moje osobiste zdanie, lecz tak jak stwierdziłem w poprzednim komentarzy gusty i guściki. Podobnie jak reszta poleciłbym ci playstation 3, choć z poprzedniego komentarza mogłoby wynikać że jestem przychylniejszy konsoli microsoftu. Ufff znowu się rozpisałem, no cóż tak bywa ;P
-
-
Co prawda to prawda. Ale Grzesiu napisał, że ps3 nie wchodzi w rachubę. Jak bym miał wybór kupić xbox’sa a psp, wybrał bym x’sa. Ale widzę że Grzesiowi bardziej przypadł do gustu psp. Wiedz pozostaje iść do sklepu i kupić konsolkę sony.
-
Gorące tematy
na forum -
na forum: Gryuczestników: 7
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 4
-
na forum: Giełdauczestników: 6
-
na forum: Gryuczestników: 6
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 6
Najlepsze gry
-
1.
Drakensang: The River of Time
RPG
Dodatek do staroszkolnego cRPG w niemieckim stylu.
-
2.
Amnesia: The Dark Descent
Przygoda
Ambitny projekt, wielkie nadzieje, zapewne kiepska sprzedaż.
-
3.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
Sequel świetnego sandboksa w gangsterskich klimatach.
-
5.
Sid Meier's Civilization V
Strategia
Piąty raz turowo podbijemy świat.
-
6.
StarCraft II: Wings of Liberty
Strategia
Powtórka z rozrywki w stylu Blizzard.
-
1.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Kane & Lynch 2: Dog Days
Akcja/Arcade
Psychol i ponurak powracają nadzy i skąpani we krwi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
5.
Super Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Rozszerzenie podstawowej wersji Street Fighter IV to nowi zawodnicy, areny ...
-
6.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Symulator
, Akcja/Arcade
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
1.
Demon's Souls
RPG
, Akcja/Arcade
Genialny klasyczny hack&slash po japońsku.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
Akcja/Arcade
Kolejna odsłona zwariowanej gierki dla starych i młodych.
-
4.
Yakuza 3
Akcja/Arcade
, Przygoda
Kolejna odsłona sagi o japońskiej mafii.
-
5.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Symulator
, Akcja/Arcade
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
6.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
1.
N.O.V.A.
Akcja/Arcade
Wyobraźcie sobie Halo, ale na iPhone.
-
2.
Dungeon Hunter
RPG
, Akcja/Arcade
Diablo w wersji Gameloftu.
-
3.
Plants vs. Zombies
Strategia
Tower defense z zombiakami w roli głównej.
-
4.
Hero of Sparta II
Akcja/Arcade
Druga część przygód xeroboja Kratosa.
-
5.
Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Mobilna wersja najlepszego mordobicia ostatnich lat.
-
6.
Spore Creatures
Akcja/Arcade
Spore Creatures, takie jakie znamy z DSa.