-
Ostatnio chodzi mi trochę po głowie rozbudowa kompa o drugą kartę graficzną. Czy może inaczej - mam podłączony monitor i telewizor do kompa, a chciałbym podłączyć jeszcze drugi monitor. Raczej zrezygnowałem ze splitterów i rozważam wsadzenie dodatkowej karty graficznej (chyba że ktoś zna jeszcze jakąś "trzecią opcję" :]).
Moja konfiguracja to:
MoBo: ASUS P5B-Deluxe
Procek: Intel Core 2 Duo E6400 @ 2.13GHz
Grafika: ASUS GeForce 8800 GTS 320MB
Zasilacz: Chieftec 560W
Pytanie brzmi: jaką kartę mógłbym sobie dołożyć, żeby całość dobrze współgrała? Ten mój GF jest SLI-ready, więc w sumie chyba dobrze byłoby włożyć drugi identyczny (jakie karty mógłbym w tej konfiguracji wykorzystać do SLI?). Tylko wtedy musiałbym pewnie wymienić zasilacz na mocniejszy. Jest coś, co mógłbym włożyć tylko w celu uzyskania dodatkowego złącza DVI?
Jeśli brakuje jakichś dany, to oczywiście uzupełnię. :]
Aha, ile RAM-u można włożyć maksymalnie, żeby WinXP 32-bitowy sobie z nim poradził? Aktualnie mam 2GB i dwa sloty wolne. Gdybym miał już rozbudowywać kompa, to przy okazji bym sobie pamięć dołożył.
Z góry dzięki za pomoc. :]
Tutaj będziesz miał możliwość porozmawiać o grach, najnowszych wydarzeniach, a czasem - po prostu strzelić sążnistego off-topica w odpowiednim dziale.
-
Rozbudowa kompa - druga karta graficzna (pod kątem
podłączenia dodatkowych monitorów)9
-
-
Na SLI nie znam się ani trochę. Wiem za to, że na 32-bitowym systemie uciągniesz do 3GB. zatem dorzuć sobie 2x512mb.
-
-
Wydaje mi się, że najrozsądniejszym posunięciem tutaj byłaby sprzedaż 8800 GTS i kupienie któregoś Radeon z serii 5xxx z obsługą Eyefinity. Technologia ta została niedawno wprowadzona przez ATI, aby można było podłączać mnóstwo odbiorników. :) A dodatkowo skubańce są strasznie mało prądożerne, więc też na rękę.
Nie będę teraz sprawdzał dokładnych cen za 8800GTS 320MB, ale pewno ze 150zł za niego uzyskasz, nie? Jak możesz, dołóż z 3-4 stówki i dostaniesz Radosława odpowiadającemu Twoim zapotrzebowaniom. :) Nie wspominając, że skubany będzie wydajniejszy od tego Geforce'a. :) Wadą tego rozwiązania jest cena, ponieważ za Radeony 5xxx trzeba na razie dosyć sporo płacić, jeżeli brać pod uwagę stosunek wydajności do ceny.
-
-
Wiem, że to średnio racjonalne, ale jakoś niechętnie bym się tego GF-a pozbywał - po prostu go lubię. :] Ta moja konfiguracja chodzi mi tak bezawaryjnie, że najchętniej w ogóle bym niczego nie ruszał, ale jeśli będę chciał mieć drugi monitor, to chyba nie za bardzo będę miał wyjście.
-
-
dokladnie, moskit dobrze prawi, pocisnij cos z serii 5 radkow - na defaulcie masz 3 wyjscia, dvi/hdmi/dp, uklad w zaleznosci od wersji :)
-
-
Hm, chyba trafiłem właśnie na jeszcze jedno możliwe rozwiązanie:
http://www.allegro.pl/item950186305_akce...
Podłączę przez to telewizor i z czachy - bez wysuwania kompa spod biurka xP
Tak czy siak - dzięki za sugestie. :]
-
-
P5B w żadnej wersji się obsługuje SLI, więc cokolwiek chcesz zrobić dokupienie drugiej karty nie wchodzi w grę. Jak w przypadku CrossFire jest nie wiem, ale nawet jeśli obsługuje to skoro i tak musiałbyś kupować 2 karty, imho lepiej wziąć jedną z wyższej półki.
Więc tak jak pisał Moskit, jeśli już jakaś wymiana obsługująca więcej monitorów to chyba na jakiegoś HD5xxx. Przy czym na dobrą sprawę hd5770 to minimum żeby wzrost wydajności był zauważalny, a to jakieś 550zł. Ja przesiadłem się z 8800gt 512 na hd5770 i chyba jestem zadowolony, ale kartę mam od dzisiaj, jedynie kilka godzin, więc oceniać opłacalności jeszcze nie mogę.
A co do pamięci, sprzedaj to co masz, kupuj 2x2GB a potem przesiadaj się na 64-bitowego Win7 ;)
-
-
@bogus - dzięki, racja z tym SLI, to moje MoBo go nie obsługuje.
Co do rzeczy takich jak kupienie 4GB RAM-u czy przesiadka na Win7 - dla mnie to zbędne wydatki, wolę pieniądze na co innego zostawić. Szukam możliwie taniego rozwiązania, dlatego pewnie zdecyduję się na tę "przejściówkę" na USB. :]
Swoją drogą, czasem mnie zadziwia, że ten mój trzylatek nadal potrafi MW2 pociągnąć na full detalach. :] Ale przy becie BC2 już nie dał rady - 20FPS-ów było raptem.
-
-
@bogus - dzięki, racja z tym SLI, to moje MoBo go nie obsługuje.
Co do rzeczy takich jak kupienie 4GB RAM-u czy przesiadka na Win7 - dla mnie to zbędne wydatki, wolę pieniądze na co innego zostawić. Szukam możliwie taniego rozwiązania, dlatego pewnie zdecyduję się na tę "przejściówkę" na USB. :]
Swoją drogą, czasem mnie zadziwia, że ten mój trzylatek nadal potrafi MW2 pociągnąć na full detalach. :] Ale przy becie BC2 już nie dał rady - 20FPS-ów było raptem.
-
Gorące tematy
na forum -
na forum: Forum Ogólneuczestników: 5
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 6
-
na forum: Xbox 360uczestników: 4
-
na forum: Xbox 360uczestników: 9
-
na forum: Giełdauczestników: 6
Najlepsze gry
-
1.
Drakensang: The River of Time
RPG
Dodatek do staroszkolnego cRPG w niemieckim stylu.
-
2.
Amnesia: The Dark Descent
Przygoda
Ambitny projekt, wielkie nadzieje, zapewne kiepska sprzedaż.
-
3.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
Sequel świetnego sandboksa w gangsterskich klimatach.
-
5.
Sid Meier's Civilization V
Strategia
Piąty raz turowo podbijemy świat.
-
6.
StarCraft II: Wings of Liberty
Strategia
Powtórka z rozrywki w stylu Blizzard.
-
1.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Kane & Lynch 2: Dog Days
Akcja/Arcade
Psychol i ponurak powracają nadzy i skąpani we krwi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
5.
Super Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Rozszerzenie podstawowej wersji Street Fighter IV to nowi zawodnicy, areny ...
-
6.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Symulator
, Akcja/Arcade
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
1.
Demon's Souls
RPG
, Akcja/Arcade
Genialny klasyczny hack&slash po japońsku.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
Akcja/Arcade
Kolejna odsłona zwariowanej gierki dla starych i młodych.
-
4.
Yakuza 3
Akcja/Arcade
, Przygoda
Kolejna odsłona sagi o japońskiej mafii.
-
5.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Symulator
, Akcja/Arcade
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
6.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
1.
N.O.V.A.
Akcja/Arcade
Wyobraźcie sobie Halo, ale na iPhone.
-
2.
Dungeon Hunter
RPG
, Akcja/Arcade
Diablo w wersji Gameloftu.
-
3.
Plants vs. Zombies
Strategia
Tower defense z zombiakami w roli głównej.
-
4.
Hero of Sparta II
Akcja/Arcade
Druga część przygód xeroboja Kratosa.
-
5.
Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Mobilna wersja najlepszego mordobicia ostatnich lat.
-
6.
Spore Creatures
Akcja/Arcade
Spore Creatures, takie jakie znamy z DSa.