-
Co sadzicie o aszych branżowych pismach? Ja uważam, że niestety, ale poziom dziennikarstwa growego w polskich magazynach jest żenujący, jedynie PSXtreme trzyma jako-taki poziom, chociaż tam również nie jest najlepiej. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
Tutaj będziesz miał możliwość porozmawiać o grach, najnowszych wydarzeniach, a czasem - po prostu strzelić sążnistego off-topica w odpowiednim dziale.
-
Pisma o grach.
21
-
-
No nie wiem, ale moim zdaniem da się poczytać zawsze jakieś wiadomości trafią :D Ale nie znam się na tym, może powiedz o co Tobie chodzi dokładniej :P
-
-
Obecnie to jak dla mnie najlepszym pismem jest CDA ale w epoce kamienia łupanego zbierałem,czytałem, uwielbiałem Secret Service, Gambler, Komputer Świat :)
-
-
Pisma? Hę? Co to ja pieniędzy nie mam na co wydawać. To tak jakby ktoś mi próbował sprzedać OpenOffice'a za 2 razy większą cenę niż najnowszy MS Office xD
Po co mam kupować treści które za darmo dostanę w internecie w postaci artykułów na konkretnych serwisach o grach.
-
-
sie nie znasz to byly czasy jak kupiles gazetke i caly tydzien ja czytales i jarales sie gierkami piekne czasy:D
-
-
Właśnie Havoc, to BYŁY czasy :) Też miałem takie podejście jak ty, ale w końcu wyrosłem z durnowatego CDA i zacząłem te 15 złotych przeznaczać na co innego co miesiąc. Bo po co na dobrą sprawę płacić za coś zdeaktualizowanego de facto (internet jest "szybszy" od druku). Chyba, że ktoś się do CDA przywiązał i podoba mu się ten styl, ale moim zdaniem to pismo dla graczy - dzieciaków. Taki jest target, takie są teksty, tak się zachowuje miejscami redakcja. Ostatnio kupiłem jeden numer dla Ninja Blade i oprócz tego, że gra była totalnie skopana, to w samym piśmie naczytałem się takich farmazonów, że głowa mała.
-
-
wiesz, powiem ci tak :) cofnac sie nie cofniesz, ale wyobraz sobie czasy, gdzie internet to bylo fidonet i laczenie sie na bbs-y tak wiec jedyne info o grach bylo z prasy :) i prosze, zachowaj to, bo do tej pory posiadam kilka 'pierwszych numerow' i jestem z tego dumny, a nie z zarejestrowania sie na jakims portalu :)
-
-
Masz rację wymiot, ale jak mówiłem - było, minęło. Nie ma sensu ciągle żyć przeszłością :)
-
-
Jak dla mnie CDA to nieobiektywne gówno, chociaż niektórzy mogą się nie zgodzić. Wkurza mnie ich podejście do niektórych spraw, wcinanie tam rzeczy tylko do podjarania się. Nie polecam tej gazety. Mam jeden numer PSXtreme (dostałem jak zamówiłem grę u nich ;P), i nawet ok mi się czyta. Przynajmniej lepiej od CDA.
-
-
Z czasopism komputerowych to o CDA w zasadzie powiedziano wszystko co można powiedzieć, Click był całkiem zabawny ale mu się zdechło, w Playu z reguły są ciekawe pełniaki ale teksty zawsze budziły u mnie mieszane odczucia. Komputer Świat Gry to zawsze był jakiś słaby dowcip. Pism konsolowych nie czytuję bo jestem w tym temacie na etapie PS2 :P
-
-
ogólnie to bida pamiętam Playa jeszcze zanim się zrypał to było coś plakat, naklejki inne pierdółki recenzje na każde platformy, wszystko było przejrzyste i na dobrym poziomie. Potem zrobiło się to cienkie i ogólnie spadła jakość, od drukowanego papierku po recenzje. Do CDA nic nie mam ale głównie kupuje jak coś fajnego dają do pełniaków. PSXExtream niedawno kupiłem numer i złapałem się za głowę mam jeszcze dużo starych numerów i na prawdę recenzje i poradniki były super mega, a teraz za7 zł dostałem gówno za przeproszeniem. Jeden koleś nie widział co chyba recenzuje, pierdoły jakich mało stwierdziłem że nigdy więcej PSXE, ale sklep mają ok
-
-
Około 1,5 roku temu kupiłem CDA z sentymentu. Miałem przerwe od mainstremowego grania i właściwie grałem tylko w starocie. Poczytałem CDA i na nowo mnie wciągnęło w gaming. W między czasie kupiłem PSXex oraz NEO+ i powiem Wam, że IMO CDA wypada najlepiej.
Nie dlatego, że jest super zajebiste tylko tylko dlatego, że konkurencja jest słaba. Teksty są w miare okej i !!trafiają!! się ekskluzywne materiały, które ciężko znaleźć w necie, nawet anglojęzycznym. W moim odczuciu poziom recenzji jest zaspokajający. Jak wszędzie trafiają się lepsze i gorsze teksty.
Do starych czasów zwykle ma się sentyment. Po latach zapomina się co było złe i zostają tylko dobre wspomnienia - no chyba, że ma się jakaś traume :D Moge się założyć, że kiedyś poziom tekstów był niższy niż dzisiaj. Niestety moje archiwalia poszły do kubła razem z przeprowadźkami i nie moge tego porównać :D Wpływ napewno będzie miało również to, że czytając kiedyś te gazety mieliśmy po kilka-kilkanaście lat.
Internet to strasznie wkurzające miejsce. Cholernie trudno znaleźć dobre recenzje a jeszcze trudniej komuś uwierzyć. Nalepszym miejscem do sprawdzenia tego jest metacritic. Nie raz i nie dwa jest tak, że Wasze pisma/strony branżowe dają grze wysokie noty, a jakieś średniak i mało istotne zapchaj dziury jadą po grze "BO JÓZEF".
Często, więc trzeba się sparzyć na jakiś recenzentach, żeby znaleźć kogoś na kim można polegać.
Oprócz natłoku danych jest jeszcze problem długości tekstu. Fajnie można to zaobserować na Gami. Przy krótkich tekstach zawsze są jakieś komentarze np. receki Siekiery, przy dłuższych 0 np. ostatnia recka Szpakera Still Life 2. Net wymusza pisanie krótszych tekstów i recenzenci się do tego dostosowują, w końcu zależy im na to, żeby ktoś przeczytał te wypociny. Przez to coraz trudniej znaleźć obszerny wyczerpujący materiał, który mógłby przekonać czytelnika co do stawianych przez recenzenta tez.
Dlatego dalej kupie CDA mimo, że o połowie gier zdąrzyłem przeczytać w necie po 10 recenzji, obejrzeć kilka video itd. Lubie mieć długą, wyselekcjonowaną, na dobrym poziomie porcje materiałów. Tylko ostatnio tak zacząłem się zastanawiać ile w tym sentymentu i czy kiedyś się skończy.
-
-
Co do moich recek, to ja zawsze staram się jednak powiedzieć o wszystkim co jest istotne niż pominąć coś ważnego i napisać mniej. Still Life 2 to gra warta zjebania, było warto napisać każde słowo :)
-
-
Różnica jest taka że czytając gazetową recenzję uzyskasz opinię jednej osoby - recenzenta, natomiast w sieci zawsze możesz odwiedzić kilkanaście for, poznać opinię wielu osób, tych mądrzejszych i mniej i wtedy wiesz czego sie po grze spodziewać, a taki recenzent z gazety może mieć po prostu inne upodobania niż ty i może nie przedstawi pewnych cech tytułu które są dla ciebie ważne.
-
-
Mi do łazienki kabla od monitora nie starczy, więc wole sobie przynajmniej przy posiedzeniu gazetkę poczytać.
Takie jest moje zdanie. :czarodziej:
-
-
Ja sobie prenumeruję CD-Action, i właściwie mi się podoba, ale nie do końca mogęo nim powiedzieć, że ma dobre recenzje. Jakoś sobie bowiem nie mogę wyobrazić, żeby Divinity II Ego Draconis było grą złą bądź Wolfschanze II grą dobrą.
Ale mimo wszystko fajnie jest sobie jednak poczytać coś poza pikselami na monitorze.
-
-
"Wstęp do psychoanalizy" Zygmunta Freuda. Dobra książka, i w przeciwieństwie do CDA ciekawa i ma fajniejszą okładkę
-
-
Z takich gazet to czytam PSX Extreme oraz Neo Plus.
Dobre recki według mnie, wystarczają mi informacje o grze w nich zawarte żeby ją ocenic.
A CDA to ja kupuje gdy ma fajne gry jak np. ostatnio DMC 4 i Ninja Blade ;)
-
Gorące tematy
na forum -
na forum: Gryuczestników: 7
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 4
-
na forum: Giełdauczestników: 6
-
na forum: Gryuczestników: 6
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 6
Najlepsze gry
-
1.
Drakensang: The River of Time
RPG
Dodatek do staroszkolnego cRPG w niemieckim stylu.
-
2.
Amnesia: The Dark Descent
Przygoda
Ambitny projekt, wielkie nadzieje, zapewne kiepska sprzedaż.
-
3.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
Sequel świetnego sandboksa w gangsterskich klimatach.
-
5.
Sid Meier's Civilization V
Strategia
Piąty raz turowo podbijemy świat.
-
6.
StarCraft II: Wings of Liberty
Strategia
Powtórka z rozrywki w stylu Blizzard.
-
1.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Kane & Lynch 2: Dog Days
Akcja/Arcade
Psychol i ponurak powracają nadzy i skąpani we krwi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
5.
Super Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Rozszerzenie podstawowej wersji Street Fighter IV to nowi zawodnicy, areny ...
-
6.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
1.
Demon's Souls
Akcja/Arcade
, RPG
Genialny klasyczny hack&slash po japońsku.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
Akcja/Arcade
Kolejna odsłona zwariowanej gierki dla starych i młodych.
-
4.
Yakuza 3
Akcja/Arcade
, Przygoda
Kolejna odsłona sagi o japońskiej mafii.
-
5.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
6.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
1.
N.O.V.A.
Akcja/Arcade
Wyobraźcie sobie Halo, ale na iPhone.
-
2.
Dungeon Hunter
Akcja/Arcade
, RPG
Diablo w wersji Gameloftu.
-
3.
Plants vs. Zombies
Strategia
Tower defense z zombiakami w roli głównej.
-
4.
Hero of Sparta II
Akcja/Arcade
Druga część przygód xeroboja Kratosa.
-
5.
Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Mobilna wersja najlepszego mordobicia ostatnich lat.
-
6.
Spore Creatures
Akcja/Arcade
Spore Creatures, takie jakie znamy z DSa.