-
Witam ciekawi mnie jak w 1 części gry moje działania mają znaczenie dla przebiegu rozgrywki i rozwijającej się fabuły.Czy wiecie może w jaki sposób(a raczej na jakiej zasadzie) w Mass Effect 2 można przetransferować postać z 1-nki(czy poziom postaci zostaje także poddany transferowi?)Słyszałem że w 2 jce sterujemy inną postacią czy to prawda?
Tutaj będziesz miał możliwość porozmawiać o grach, najnowszych wydarzeniach, a czasem - po prostu strzelić sążnistego off-topica w odpowiednim dziale.
-
Mass Effect
23
-
-
Tak naprawde to żadnych poważnych konsekwencji nie zobaczysz w dwójce, podam przykład jeśli dobrze potraktowałeś fana w jedynce to w ME2 pojawi sie i będziesz miał misje, a jeśli przystawiłeś mu spluwe do głowy to nie powinien sie nawet pojawić, to tylko takie smaczki w grze. Więc nie musisz sie niczym martwić, że spotka cie coś złego. Co do levelu to zależy na jakim poziome przetransferujesz postać z jedynki jeśli na 60 to zaczniesz gre na 5 poziomie. Nie wiem skąd słyszałeś takie wieści, ale grasz dalej Shepardem.
-
-
A jak jest z poważniejszymi wyborami, np. oszczędzenie Wrexa w jedynce czy uratowanie Rady? To powinno przewrócić fabułę do góry nogami przecież, ciekawi mnie jak to wygląda.
Co do transferu i otrzymanego levelu, tak naprawdę nie ma to większego znaczenia moim zdaniem chociaż nie próbowałem. Ja zaczynałem normalnie, od 1 levelu na Weteranie. Nawet teraz ta gra jest dziecinnie łatwa dla kogoś kto kiedykolwiek grał w strzelankę :)
-
-
Rzuce spoilerem jeśli np: nie uratowałeś rady to tak szczerze nie poniesiesz za to konsekwencji po prostu lecisz na cytadele gadasz z Andersonem co sie stało i koniec. A jeśli ich uratowałeś to gadasz z radą żeby ci pomogła, a oni odpowiadają, że coś takiego jak żniwiarz nie istnieje i ci nie pomogą, przywrócą ci jedynie status widma i nic więcej tak samo jak z Wrexem to jedynie daje tylko smaczek w grze. Fajne są, ale mogło by być lepiej jakieś konsekwencje za to co popełniłeś albo bonusy, a tu nic.
-
-
Ta, jeśli gra się bez save z ME1 (jak ja:/) to staruje się z punktu "nie uratowałeś Rady" właśnie. I wychodzi, że Udina to skurwysyn :) I kolejny zonk, bo w ME Andersona wsadziłem na stołek. A co do Wrexa, można go wcielić do drużyny? Jak przebiega spotkanie z nim?
W ogóle to cholernie nie podoba mi się w ME2 to, że nie wprowadzili tak banalnie prostego zabiegu jak "test" odtwarzający poczynania gracza z ME. Zabiłeś Raknii? Tak, nie. Ocaliłeś Radę? Tak, nie. A potem budowanie początku z tego szablonu, takie to trudne? Nie wierzę.
ME2 to świetna gra, ale przez takie niedociagnięcia na 10/10 nie zasługuje w moim przekonaniu.
-
-
Kurde nie wiem czemu, ale nie moge odpowiedzieć na twój komentarz dlatego odpowiem pod swoim pewnie jakiś błąd albo coś. Jak co to przejdz na mój blog tam pogadamy.
Dobra, a więc tak jeśli ocaliłeś Wrexa lecisz na Tuczanke czy jakoś tak idziesz do wodza klanu, który okazuje sie że jest Wrexem a spotkanie przebiega tak : Wrex podchodzi do sheparda podaje mu ręke i mówi przyjacielu dobrze cie widzieć, później zadajemy pare pytań a gdy sie pytamy czy do nas dołączy odpowiada że nie może bo ma swój klan czy coś więc kolejny smaczek i nic ciekawego, a jeśli zanijemy go to nie wiem kto jest na jego miejscu. Co do Udiny to fakt kawał dziada :p Co do impotru postaci to pokazuje ci status co zrobiłeś w poprzedniej części, ale tylko 3 czyli czy wrex i rada przeżyli i kogo posłałeś na smierć na virmirze.
-
-
Ja na Virmirze uśmierciłem chyba Kaila więc by się zgadzało (Bioware lubi chyba tworzyć takie totalne ciapy, które swoją przeszłość mają jaki "praworządni". Allistar jako templariusz, Alenko jako żołnierz Przymierza... Anyway, tlyko mnie wkurwiał więc się go pozbyłem ;P). Co do Wrexa to w sumie fajna sprawa, teraz na jego miejscu siedzi inny wódz, nic się nie zmieniło raczej.
-
-
Exactly, ale naszczeście w ME 2 nie dali żadnego ciotowatego gościa w zamian to mamy twardą suke Jack, ale pod koniec gry też może zmięknąć :p
Ciekawe czy w Trzecim ME Shepard sie ustatkuje, bo troche mnie zdenerwowało, że Ash nie chciała sie dołączyć do załogi. W końcu była pierwszą miłością Sheparda :p
-
-
Myślicie,że przyda mi się znajomość jedynki w 2-jce? bo zastanawiam się czy nie przejść 1-nki jeszcze raz(żeby bardziej poznać całe uniwersum)A o informacji związanej z Shepardem drogi Scorpionie możesz prezeczytać tu "jeśli nie zachowamy naszych save'ów, to w Mass Effect 2 zamiast w postać Sheparda, wcielimy się w zupełnie nowego bohatera"(http://www.gaminator.pl/g ra/4836,Mass-Effect-2.html)
-
-
Mam także inne pytanie.Czy uważacie że mass 2-jka zasługuje na 10/10 - ja jesczę nie grałem więc chce poznać opinie innych
-
-
Ale to jest nie prawda jeśli nie zgrasz save z jedynki to grasz i tak shepardem. To ma być w trójce jeśli zginiesz w ME2 to nie zagrasz Shepardem w ME3.
A jeśli nie grałeś w ME1 i nie znasz fabuły to nie warto grac w ME2 bo nie będziesz wiedział o co chodzi chyba, że chodzi ci tylko o to by sobie postrzelać, ale wtedy to żadna frajda i urok pryska. Więc dla mnie bez sensu grać w dwójke bez znajomości jedynki.
-
-
Dokładnie przejdz jedynke, a później dwójke jeśli zależy ci na fabule. Przy okazji jak chcesz poznać moją opinie o ME2 to sprawdz mojego bloga, wymieniam tam pare rzeczy, które mogą sie nie spodobać fanom jedynki.
-
-
Dokładnie, tak czy inaczej grasz Shepardem. Jeśli grałeś już w jedynkę i ją przeszedłeś to coś tam powinieneś pamiętać, mi się osobiście nei chciało przechodzić jej jeszcze raz i powtarzać wszystkiego tylko po to żeby zdobyć save. Szkoda czasu, a jednak trochę by to zajęło.
Co do oceny to jak mówiłem, ja bym 10/10 nie dał.
-
-
@Scorpion "podam przykład jeśli dobrze potraktowałeś fana w jedynce to w ME2 pojawi sie i będziesz miał misje, a jeśli przystawiłeś mu spluwe do głowy to nie powinien sie nawet pojawić"
Jestem w trakcie ME2 i gram z importowanym save'ami. W jedynkę grałem jako podły drań i totalny baddass i tak zresztą kontynuuje :>. Fana spotkałem w Illium, przypomniał mi o tym jak przystawiłem mu gnata do twarzy i można go było fajnie upokorzyć, strzelić w stopę :0
W tym zakresie gra jest zrobiona bardzo dobrze. Można właściwie powiedzieć, że jest to pierwszy prawdziwy sequel wśród gier RPG, bo chyba nie przypominam sobie tak dobrze zrobionego systemu kontynuacji fabuły, przy całej tej nieliniowości.
-
-
Nieliniowosc w ME2? A to dobre. Tutaj tak naprawdę rzadko masz jakiś wybór (nie to co w Dragon Age!). Nawet jak np. każą Ci odłożyć broń w pewnej sytuacji masz do wyboru 3 opcje, które sprowadzają się do jednego ("nie, nie skorzystam", "nie", "nie kurwa, spierdalaj!"). Wyborów w ME2 jest wbrew pozorom niewiele. Źle BioWare zrobiło wydając DA przed ME2 :)
-
-
W sumie rację masz, też mnie denerwuje, to że często możliwość zmiany fabuły jest dość niewielka. Ale jednak jakaś tam nieliniowość jest, albo jej pozory. Np. podobała mi się sytuacja, kiedy mogłem dać w mordę reporterce :>. Zawsze to jakieś tam drobnostki które cieszą.
-
-
no mi sie jedynka podobałą więc przechodze jescze raz a jak jest z tym fanem na początku gry?
-
-
i mam jedno pytanie nigdzie nie moge znaleźć na nie odpowiedzi.jak ukończyć wątek romantyczny w grze?chodzi o jedynkę
-
-
Z tego co pamietam z innych gier BioWare (bo co bylo w ME - dokladnie nie pamietam), musisz duzo gadac z dana osoba, byc milym i zrobic questa jesli cie o to poprosi. Troche ci to zajmie, ale cel osiagniesz.
-
-
a pochodzenie podczas transferu zostaje takie samo?czy to także można zmienić(wiem głupota)
-
Gorące tematy
na forum -
na forum: Gryuczestników: 7
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 4
-
na forum: Giełdauczestników: 6
-
na forum: Gryuczestników: 6
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 6
Najlepsze gry
-
1.
Drakensang: The River of Time
RPG
Dodatek do staroszkolnego cRPG w niemieckim stylu.
-
2.
Amnesia: The Dark Descent
Przygoda
Ambitny projekt, wielkie nadzieje, zapewne kiepska sprzedaż.
-
3.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
Sequel świetnego sandboksa w gangsterskich klimatach.
-
5.
Sid Meier's Civilization V
Strategia
Piąty raz turowo podbijemy świat.
-
6.
StarCraft II: Wings of Liberty
Strategia
Powtórka z rozrywki w stylu Blizzard.
-
1.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Kane & Lynch 2: Dog Days
Akcja/Arcade
Psychol i ponurak powracają nadzy i skąpani we krwi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
5.
Super Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Rozszerzenie podstawowej wersji Street Fighter IV to nowi zawodnicy, areny ...
-
6.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
1.
Demon's Souls
Akcja/Arcade
, RPG
Genialny klasyczny hack&slash po japońsku.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
Akcja/Arcade
Kolejna odsłona zwariowanej gierki dla starych i młodych.
-
4.
Yakuza 3
Akcja/Arcade
, Przygoda
Kolejna odsłona sagi o japońskiej mafii.
-
5.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Akcja/Arcade
, Symulator
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
6.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
1.
N.O.V.A.
Akcja/Arcade
Wyobraźcie sobie Halo, ale na iPhone.
-
2.
Dungeon Hunter
Akcja/Arcade
, RPG
Diablo w wersji Gameloftu.
-
3.
Plants vs. Zombies
Strategia
Tower defense z zombiakami w roli głównej.
-
4.
Hero of Sparta II
Akcja/Arcade
Druga część przygód xeroboja Kratosa.
-
5.
Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Mobilna wersja najlepszego mordobicia ostatnich lat.
-
6.
Spore Creatures
Akcja/Arcade
Spore Creatures, takie jakie znamy z DSa.