-
Ktokolwiek jest za to odpowiedzialny - Wystąp!
Z tego co się zdążyłem zorientować KAŻDY dodany do serwisu filmik przechodzi przez sito kompresji... Przez bardzo, bardzo, bardzo, bardzo, bardzo drobne sito.
Dodałem swojego czasu 2 megabajtowy filmik. Czy 2 megabajty to na prawdę tak dużo, że trzeba go było przepuścić przez ten paskudny program i spikselowacić tak paskudnie?
Sam przeprowadziłem konwersję i z kilkudziesięciu megabajtów zrobiłem dokładnie D-W-A. Film nie stracił na jakości, ale na wielkości. Po tym co wy mu zrobiliście... Phi! Po prostu szkoda słów!
Ja rozumiem jeżeli trailer zajmuje 100 megabajtów. Zrozumiem nawet 25. Ale D-W-A?
Czy nie można ustalić jakiejś odgórnej granicy powyżej której filmik będzie ulegać konwersji? Na przykład 10 megabajtów? Już w interesie gracza będzie leżało to, by jego film mieścił się w tym przedziale. Wszystko powyżej zostanie spikselowacone, skompresowane i co tam jeszcze sobie chcecie...
JAKA JEST ODPOWIEDŹ W TEJ KONKRETNEJ SPRAWIE?
Tutaj będziesz miał możliwość porozmawiać o grach, najnowszych wydarzeniach, a czasem - po prostu strzelić sążnistego off-topica w odpowiednim dziale.
-
O jakości filmików słów kilka...
10
-
-
Bij twórców kodeka VP2 i ex-Macromedię za wybranie właśnie tego kodeku do przesyłania streamów via flash.
Poza tym, nie powinieneś kompresować swoich filmów jeszcze mocniej, bo tylko pogarszasz sprawę - kompresowanie już skompresowanego materiału daje jak najgorszy efekt, więc w gruncie rzeczy sam sobie zaszkodziłeś.
Co nie zmienia faktu, że obecnie jakość kompresora na gaminatorze nie powoduje spazmów radości ;) .
-
-
Czy to Ty jesteś odpowiedzialny za używanie takich a nie innych kodeków, czy to nie Ty? Daj znać. Nie zamierzam bluzgać nadaremnie.
Poza tym... No jasne! Oczywiście! ...no po kiego grzyba kompresowałem 1,5Gb dwu-minutowego filmiku z Godfathera? Powinienem był go przysłać w całości... No głuptas ze mnie. Sam sobie zaszkodziłem. Pfff...
-
-
Nie jestem, ale liznęło się swego czasu trochę programowania flasha, więc takie rzeczy się wie.
Poza tym, usilnie usiłujesz niezrozumieć tego, co mówię, no ale skoro nie zamierzasz bluzgać nadaremno, dam sobie spokój, nie dasz mi rozrywki itp.
-
-
To w zasadzie pytanie do Gotreka - Arcymistrza Spraw Technicznych, ale...
W zasadzie nasza konwersja jest porównywalna z yotube (może trochę gorsza) i innymi serwisami tego typu.
To ma też zalety - widzisz, nie każdy ma super szybki net i normalnie musiałby długo czekać na wczytanie się filmiku, nie mówiąc już o płynnym oglądaniu go bez długiego bufforowania...
A tak? Każdy nawet z wolną neo może bez porblemowo je oglądać.
Ps
System ma ograniczenie do 100 MB filmików, WIEC NIE DODAWAJCIE większych plików;-)
Jak więcej pytań to wołać Mistrza Gotreka.
-
-
Czekam więc na pojawienie się owego mistrza...
Mistrzu Gotrek'u! Ukarz swe ponure techniczne oblicze!
A mnie chyba nikt nie zrozumiał...
Ok. Granica jest do 100 megabajtów.
Ale fajnie by było, gdyby była jeszcze jedna granica. Osobiście myślałem o 15 megabajtach. Jeżeli plik nie zajmowałby więcej, nie ulegałby tej paskudnej konwersji. Ja sam sobie skonwertuję filmiki poniżej magicznej 15 tak, że nie stracą one zbytnio na jakości.
A komu się nie chce to niech wrzuci potwora i wasze kodeki zrobią z niego sieczkę.
Da się tak?
-
-
Nie da się, bo Flash nie potrafi puszczać filmów w innych kodekach od swojego VP2, a żeby to zrobić, trzeba film zrekompresować, yadda yadda yadda.
-
-
Każdy filmik musi być rekompresowany. Testowałem już nawet wrzucanie we Flashu. I tak musi sobie Flasha na Flasha przekompresować i nie ma mowy, aby to przeskoczyć z tego co wiem.
Należy tak naprawdę wrzucać filmy duże, jak najmniej skompresowane, ale tak aby były poniżej 100 MB. Dwumegabajtowy filmik musiał już być ostro skompresowany, a jak się jedna kompresja nakłada na drugą to się robi tragedia.
I nigdy serwis z video we Flashu nie wyświetla tego pliku, który się wysłało, on go sobie na swój jeden format przetwarza. Dzięki temu wchodząc na stronę nie trzeba pobierać kodeków (jak to było za czasów umieszczania na stronach filmów w wmv czy quicktime), bo wszystko załatwia jeden, standaryzowany Flash Player.
Moje recki zwykle ważą jakieś 50 MB w wmv przy bitrate 1200.
Chociaż faktycznie uważam, że kompresja na Gaminatorze jest odrobinkę za silna. Niemniej wrzucając mocno skompresowany filmik dodatkowo strzela się sobie w stopę.
-
-
Myślę, że jest jakiś milion powodów, iż nie można. Od praw autorskich zaczynając a na tym, że Gaminator to nie wrzuta, aby podkradać cudzą przepustowość łącza udając, iż ma się jakąś faktyczną treść u siebie :P
-
Gorące tematy
na forum -
na forum: Gryuczestników: 7
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 4
-
na forum: Giełdauczestników: 6
-
na forum: Gryuczestników: 6
-
na forum: Forum Ogólneuczestników: 6
Najlepsze gry
-
1.
Drakensang: The River of Time
RPG
Dodatek do staroszkolnego cRPG w niemieckim stylu.
-
2.
Amnesia: The Dark Descent
Przygoda
Ambitny projekt, wielkie nadzieje, zapewne kiepska sprzedaż.
-
3.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
Sequel świetnego sandboksa w gangsterskich klimatach.
-
5.
Sid Meier's Civilization V
Strategia
Piąty raz turowo podbijemy świat.
-
6.
StarCraft II: Wings of Liberty
Strategia
Powtórka z rozrywki w stylu Blizzard.
-
1.
Dead Rising 2
Akcja/Arcade
Masowa rozwałka zombiaków po raz drugi.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Kane & Lynch 2: Dog Days
Akcja/Arcade
Psychol i ponurak powracają nadzy i skąpani we krwi.
-
4.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
5.
Super Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Rozszerzenie podstawowej wersji Street Fighter IV to nowi zawodnicy, areny ...
-
6.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Symulator
, Akcja/Arcade
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
1.
Demon's Souls
RPG
, Akcja/Arcade
Genialny klasyczny hack&slash po japońsku.
-
2.
Guitar Hero: Warriors of Rock
Akcja/Arcade
Najmocniejsze muzycznie Guitar Hero w historii serii.
-
3.
Ratchet & Clank Future: A Crack in Time
Akcja/Arcade
Kolejna odsłona zwariowanej gierki dla starych i młodych.
-
4.
Yakuza 3
Akcja/Arcade
, Przygoda
Kolejna odsłona sagi o japońskiej mafii.
-
5.
Tom Clancy's H.A.W.X. 2
Symulator
, Akcja/Arcade
Dogfighty i epickie powietrzne batalie spod znaku kropek.
-
6.
Mafia 2
Akcja/Arcade
-
1.
N.O.V.A.
Akcja/Arcade
Wyobraźcie sobie Halo, ale na iPhone.
-
2.
Dungeon Hunter
RPG
, Akcja/Arcade
Diablo w wersji Gameloftu.
-
3.
Plants vs. Zombies
Strategia
Tower defense z zombiakami w roli głównej.
-
4.
Hero of Sparta II
Akcja/Arcade
Druga część przygód xeroboja Kratosa.
-
5.
Street Fighter IV
Akcja/Arcade
Mobilna wersja najlepszego mordobicia ostatnich lat.
-
6.
Spore Creatures
Akcja/Arcade
Spore Creatures, takie jakie znamy z DSa.